Antena 3 CNN Meteo Fenomene meteo extreme în România. Directorul ANM, Elena Mateescu, alertă meteo de ploi torenţiale

Fenomene meteo extreme în România. Directorul ANM, Elena Mateescu, alertă meteo de ploi torenţiale

Vremea va fi la extreme, în următoarele zile, în România. Vom avea nopţi tropicale, dar şi furtuni periculoase de scurtă durată. Directorul ANM, Elena Mateescu, a explicat prognoza meteo pentru următoarea perioadă.

Fenomene meteo extreme în România. Directorul ANM, Elena Mateescu, alertă meteo de ploi torenţiale
Sursa foto: Pixabay | Antena 3
de Alin Tarnovschi    |    24 Iul 2022   •   20:25

"Acest val de căldură va ţine şi pe parcursul săptămânii viitoare când vorbim, începând de mâine, de temperaturi în creştere, mai ales de marţi. De mâine până joi, vorbim de un cod galben pentru că valul de căldură va persista în jumătatea de sud-vest, iar apoi se va extinde în cea mai mare parte a ţării, în special în partea de vest şi sud a ţării.

Maximele se vor situa frecvent între 33 şi 37 de grade Celsius, iar pentru ziua de marţi ne vom afla sub incidenţa unui cod portocaliu pentru zonele Banat, Crişana, Oltenia, local Muntenia, vestul Transilvaniei şi al Maramureşului. Temperaturile maxime se vor situa între 37 şi 40 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 20-22 de grade.

Aşadar, vorbim în continuare de nopţi tropicale, disconfortul termic fiind astfel accentuat. Până în această seară, deja ne vom afla sub incidenţa avertizării meteorologice de cod portocaliu pentru perioad de instabilitate atmosferică accentuată caracterizate prin vijelii puternice cu rafale de peste 90 km/h şi precipitaţii care pe segmente scurte de timp vor depăşi 25-35 de litru pe metru pătrat, la munte izolat 40 de litri pe metru pătrat.

În urmă cu puţin timp a fost emisă o alertă meteorologică de tip nowcasting pentru judeţul Constanţa unde ne aşteptăm, în intervalul 20.05-21.00 la averse torenţiale, posibil 40 de litri pe metru pătrat, şi viteze la rafale de 70-90 de km/h, deci vijelie", a declarat Elena Mateescu, directorul ANM.

Elena Mateescu, directorul ANM, a explicat că pe parcursul zilei, meteorologii au emis opt avertizări meteo.

"Avertizarea se adaugă la cele şapte coduri portocalii de tip nowcasting emise pe parcursul acestei după-amiezi şi unul roşu pentru zone din judeţul Dolj. O zi foarte călduroasă în zona de sud a ţării, am înregistrat valori de 40 de grade la Zimnicea, Bucureşti-Filaret, Turnu-Măgurele, Giurgiu. 39 de grade la Bucureşti-Băneasa, iar la ora 19.00 temperatura era încă de 39 de grade la Olteniţa şi 36 de grade la Bucureşti.

Valul de căldură va fi de interes pe tot parcursul săptămânii viitoare. Mai ales de marţi va fi în intensificare şi maximele se vor situa între 37 şi 40 de grade Celsius, inclusiv în Bucureşti. Şi nopţile vor fi la fel de sufocante, vorbim de nopţi consecutive. De altfel, în această dimineaţă, la 18 staţii meteorologice am înregistrate cele mai înalte temperaturi minime zilnice pentru o zi de 24 iulie de când se fac măsurători meteorologice în ţara noastră", a mai explicat Elena Mateescu.

×
Subiecte în articol: vremea fenomene meteo ANM Elena Mateescu
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close