Antena 3 CNN Meteo Vremea se răcește semnificativ în România! Meteorolog: ”Ne așteptăm la fenomenele cele mai severe!”

Vremea se răcește semnificativ în România! Meteorolog: ”Ne așteptăm la fenomenele cele mai severe!”

După zile întregi de căldură sufocantă, vremea se schimbă radical în România. Temperaturile scad simțitor, iar ploile își fac apariția în majoritatea zonelor țării.

de Laura Dinu    |    30 Aug 2023   •   13:00

Este alertă de inundații în aceste momente în mai multe zone ale țării. Mai multe avertizări cod portocaliu și cod galben vizează aproape toată țara. 

Florinela Georgescu, director în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, a explicat cum va fi vremea în perioada următoare. 

”Astăzi avem o zi cu multă instabilitate atmosferică, îndeosebi pe jumătatea de est a teritoriului, acolo unde, la ora 12:00, va intra în vigoare un cod portocaliu vizând partea de nord și de est a Munteniei, estul Transilvaniei și Moldova. În aceste zone avem intensificări ale vântului, vijelii, averse torențiale, descărcări electrice și grindină. 

Este posibil ca în intervale scurte de timp cantitățile de apă să depășească 35-40 l/mp și izolat chiar 60 l/mp. Deci ne așteptăm la fenomene care pot fi, în anumite intervale, severe. 

În județele în care este valabilă avertizarea cod galben, avertizare mult mai vastă, care cuprinde cam tot restul teritoriului, sunt posibile cantități mari de apă importante într-un timp scurt.  

Instabilitatea atmosferică se va menține accentuată și ne așteptăm la fenomenele cele mai severe și cele mai probabile, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și precipitații importante într-un timp foarte scurt”, a explicat Florinela Georgescu la Antena 3 CNN. 

Prognoza meteo

Potrivit meteorologilor, la această oră, cerul este variabil în sudul și estul Munteniei și în Dobrogea, iar în rest are înnorări mai accentuate. Se semnalează averse și descărcări electrice în Transilvania, sudul Banatului și al Crişanei, în Oltenia, nordul și vestul Munteniei, cea mai mare parte a Moldovei și în Carpații Meridionali și nordul Orientalilor. Vântul suflă slab și moderat, cu unele intensificări pe crestele montane. La ora 12 se înregistrau valori termice cuprinse între 14 grade la Joseni și Miercurea Ciuc și 33 de grade la Cernavodă. 
 
Astăzi, valorile termice vor marca o scădere semnificativă față de intervalul precedent îndeosebi în regiunile sudice, estice și nord-vestice, vremea se va răcori și doar în sud-est va mai fi călduroasă, izolat cu disconfort termic și indice temperatură-umezeală (ITU) în jurul valorii critice de 80 de unități.  

În jumătatea de est a țării și cu o probabilitate mai mare după-amiaza și seara și în vest și centru, vor fi perioade cu dezvoltări noroase convective, averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 55...65 km/h și izolat de 70...80 km/h), pe arii restrânse vijelii puternice și grindină.  

Ploile vor avea și caracter torențial, astfel că local, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 25...35 l/mp și izolat de peste 40...60 l/mp.  

În restul zonelor, cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene se vor semnala izolat. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 25 și 31 de grade. 

×
Subiecte în articol: florinela georgescu prognoza anm vremea
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close