Antena 3 CNN Meteo Avertizare ANM de polei, valabilă până vineri. Zonele vizate de Codul galben

Avertizare ANM de polei, valabilă până vineri. Zonele vizate de Codul galben

E iarnă în tot mai multe regiuni din ţară. 14 judeţe au fost sub cod galben de ploi şi depunere de polei.

de Georgiana Adam    |    12 Ian 2023   •   10:21

O nouă avertizare ANM Cod galben de polei a fost emisă joi dimineaţă de ANM şi este valabilă până vineri.

Avertizarea Cod galben de polei este valabilă până vineri în zece județe din Moldova.

Potrivit ANM, sunt vizate județele Botoșani, Suceava, Iași, Neamț, Vaslui, Bacău, Galați, Vrancea, Brăila și Buzău.

"Interval de valabilitate: 12 ianuarie, ora 10:00 – 13 ianuarie, ora 06:00

Fenomene vizate: depuneri de polei

Zone afectate: conform textului și hărții

În intervalul menționat, în Moldova și în nord-estul Munteniei temporar se vor semnala precipitații slabe mixte (ploaie, burniță și lapoviță) și pe arii relativ extinse se va depune polei.

Notă: Precipitații mixte și depuneri de polei vor fi pe arii mai restrânse și în restul Munteniei, în nordul Dobrogei și în Transilvania", se arată în textul ANM.

Lapovița și burnița pot face carosabilul alunecos în zona Moldovei și Munteniei

În zona Moldovei și în nord-estul Munteniei plouă, este burniță și lapoviță, joi, astfel că există posibilitatea depunerii de polei, avertizează polițiștii din cadrul Infotrafic, care recomandă prudență în conducerea autoturismelor.

Centrul Infotrafic din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române recomandă luarea unor măsuri prevenție de către șoferi, în condițiile avertizării meteorologice care vizează temporar precipitații slabe mixte (ploaie, burniță și lapoviță) și posibilitatea depunerii de polei pe arii relativ extinse, în județele din zona Moldovei și nord-estul Munteniei.

Pentru prevenirea unor evenimente rutiere grave, polițiștii le recomandă șoferilor să nu pornească la drum dacă nu au autovehiculele echipate cu anvelope de iarnă, să reducă semnificativ viteza, să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculele dinainte, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă, să nu frâneze sau să vireze brusc şi să utilizeze, cu precădere, frâna de motor pentru reducerea vitezei.

---------------

S-a văzut acest lucru pentru că în această dimineaţă, maşinile, copacii şi şoselele au fost acoperite cu un strat de gheaţă. 

În zona de sud-est a județului Buzău a apărut, joi dimineața, fenomentul de freezing rain. 

Echipe de control din cadrul Prefecturii au pornit pe teren pentru a monitoriza activitatea de deszăpezire.

În zona de sud est a județului Buzău a apărut, joi dimineață, fenomenul de freezing rain. Se așteaptă ca ploaia înghețată să se manifeste mai intens din zona localității Săgeata spre estul județului.

Potrivit Prefecturii Buzău, în municipiul Buzău, fenomenul a fost evident, observându-se cu precădere pe parbrizele autoturismelor, fără a fi semnalate, însă, probleme pe carosabil.

Între timp, la munte avem parte de primul episod veritabil de iarnă. A nins abundent la Bâlea Lac, unde stratul de zăpadă măsoară mai mult de 70 de cm, iar la Vârful Omu, stratul este de peste 60 cm. 

Deşi în unele zone vântul şi cantităţile mari de apă au provocat pagube sau chiar au blocat drumuri, la munte turiştii se bucură de zapadă. 

În Sinaia, la altitudini mai mari de 1.400 de metri a nins mai bine de 12 ore. Hotelierii au deschis oficial sezonul de schi, iar turiştii au avut deja prima bulgăreală.

Cod galben de polei şi freezing rain în 14 judeţe din ţară

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis joi mai multe atenţionări nowcasting Cod galben de ploaie, burniţă şi ceaţă şi polei, valabile în orele următoare în localităţi din 14 judeţe.

Potrivit ANM, până la ora 10:00, ploaie, burniţi şi polei se vor semnalav în localităţi din judeţele Brăila, Ialomiţa, Buzău, Călăraşi, Ilfov și zona joasă a județului Buzău

Meteorologii au emis mai multe avertizări Cod galben de ceață, care vizează cinci județe, și de polei, valabile în alte nouă județe.

Potrivit ANM, sunt vizate de avertizări Cod galben de ceață județul Botoșani și zonele joase ale județelor Suceava, Neamț, Arad și Bihor.

În aceste zone se va semnala ceață care determină scăderea vizibilității sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri. 

Avertizarea Cod galben de ploaie, burniță şi polei, vizează județele Galați, Vaslui și zonele joase ale județelor Bacău și Vrancea.

×
Subiecte în articol: ploaie îngheţată burnita polei
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close