Antena 3 CNN Meteo Furtuna Pia lovește România! Elena Mateescu anunță zonele în care va ninge abundent | Prognoză de ultimă oră

Furtuna Pia lovește România! Elena Mateescu anunță zonele în care va ninge abundent | Prognoză de ultimă oră

Furtuna Pia lovește România. Meteorologii anunță ninsori, viscol și vânt puternic în toată țara.

de Laura Dinu    |    21 Dec 2023   •   12:50

Ciclonul anunțat de meteorologi s-a extins peste jumătatea de nord a Europei, cu aer polar, vânt și ninsori.  

În Germania și Elveția a fost emis deja cod roșu de vreme rea.  

Ciclonul va pătrunde și în România în această noapte, aducând vânt puternic în nord-vest, iar vineri și sâmbătă în toată țara. Rafalele vor atinge viteze de peste 120 km/h pe crestele montane și între 55-80 km/h în rest.  

La munte va ninge și se va depune strat de zăpadă, cu viscol puternic și vizibilitate redusă.  

Viscol și ninsori puternice vor fi și în Transilvania și Maramureș, în special sâmbătă.  

Duminică și luni se mai încălzește, însă vântul va persista, la intensitate mai mică. 

Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, a anunțat în exclusivitate la Antena 3 CNN cum va fi vremea în perioada următoare.

”La ora 10:00, Administrația Națională de Meteorologie a emis o alertă meteorologică compusă din două mesaje. Primul mesaj va fi valabil de astăzi, ora 22:00, până mâine la ora 12:00 și vizează arealele de vest, nord-vest, centru a țării, mai ales cea mai mare parte a Crișanei, nord-vestul Transilvaniei, dar și Carpații Occidentali, vestul meridionalilor și Carpații Orientali, unde în zonele mai joase de relief rafalele de vânt vor fi susținute, viteze de 55-60 km/h, însă în zona montană vor fi deja viteze de peste 90-100 de km/h, mai ales la altitudini mai mari de 1700 m.

Începând de mâine, ora 12:00 până duminică dimineața, deja vorbim de un cod galben generalizat la nivelul întregii țări și de un cod portocaliu, de mâine după amiază de la ora 18:00, până duminica dimineață, ce vizează zona montană.

Ne așteptăm ca în aceste zone să consemnăm viteze de 110-120 de km/h, va fi viscol puternic, vizibilitate foarte redusă și zăpadă troienită”, a explicat Elena Mateescu la Antena 3 CNN.

”În contextele în care vorbim de efectele acestui ciclon, deja ne așteptăm la munte să consemnăm și precipitații predominant sub formă de ninsoare care, asociate cu intensificările mari de vânt, să genereze fenomenul de viscol.

Cantitățile vor fi moderate cantitativ, 25-30 l/mp, dar la munte ne așteptăm la 40-50 l/mp, astfel încât, totodată, și în zonele mai joase de relief să consemnăm transformarea treptată, mai ales intracarpatic, a precipitațiilor sub formă de ploaie în lapoviță și ninsoare, în timp ce în zona de sud, sud-est, să vorbim de predominarea precipitațiilor sub formă de ploaie.

De duminică însă vremea va fi în încălzire. duminică, 24 decembrie, vorbim mai ales pentru sud-vestul, vestul țării de valori de temperaturi de 13...14 grade, inclusiv în capitală, iar luni și marți, chiar valori de 17...18 grade”, a mai spus Elena Mateescu la Antena 3 CNN. 

×
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close