Antena 3 CNN Meteo Ger cumplit în România, cu temperaturi de -25 de grade Celsius. Elena Mateescu, directorul ANM: "Gerul va persista în următoarele nopţi şi dimineţi"

Ger cumplit în România, cu temperaturi de -25 de grade Celsius. Elena Mateescu, directorul ANM: "Gerul va persista în următoarele nopţi şi dimineţi"

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a anunţat prognoza meteo pentru următoarea perioadă, în România, după ce în ultimele zile am avut parte de un ger cumplit, iar temperaturile au atins chiar şi -25 de grade Celsius.

de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Feb 2023   •   16:40

Meteorologii au emis o avertizare meteo de tip cod galben de ger în 13 județe, iar temperaturile au scăzut până la -25 de grade Celsius.

Avertizarea meteo arăta că, în cea mai mare parte a Transilvaniei, Maramureșului și Moldovei, vremea va fi, până astăzi, deosebit de rece. Mai ales noaptea și dimineața va fi ger, iar temperaturile minime se vor situa în general între -25 și -18 grade.

Județele vizate sunt Maramureș, Suceava, Bistrița-Năsăud, Neamț, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Sibiu, Botoșani, Iași, Bacău și Vaslui.

Directorul ANM, Elena Mateescu, a anunţat că gerul va persita şi în următoarele 48 de ore, respectiv până marţi.

Citeşte şi: Cod galben de ninsori și viscol, în următoarele 24 de ore, valabil în 14 județe

"Gerul va fi de interes şi în următoarele două nopţi şi dimineţi pentru că şi mâine dimineaţă şi pe parcursul nopţii ce urmează vom vorbi de temperaturi preponderent negative, care vor caracteriza o vreme geroasă în majoritatea zonelor.

Vorbim de valori termice care, mai ales în depresiuni, se vor situa sub -15 grade Celsius, până în zona litoralului unde vor -4 -5 grade Celsius, inclusiv în Capitală vorbim de minime de -6 grade Celsius, posibil spre -8 grade în zona preorăşenească.

Vorbim însă şi de o atenţionare meteorologică de cod galben pentru zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură, valabilă din această seară de la ora 20.00 până mâine dimineaţă la ora 10.00, interval în care rafalele de vânt vor putea depăşi, mai ales în a doua parte a intervalului, viteze de 60-80 de km/h, fiind astfel perioade cu viscol şi transport de zăpadă având în vedere grosimile consistente înregistrate în aceste masive montate, care depăşesc 100, 150 sau chiar 200 de centimetri.

De marţi, temperaturile vor creşte uşor. Vorbim de temperaturi maxime care se vor situa între 0 şi până la 9 grade Celsius şi minime uşor în creştere, de -10 grade în zonele depresionare, până la -1 grad în zonele din extremitatea sudică şi sud-estică a ţării.

Pe parcursul săptămânii viitoare, mai ales în a doua parte, există posibilitatea ca în zonele din partea de sud-est şi sud să consemnăm şi valori de 10 sau uşor peste 10 grade Celsius", a declarat Elena Mateescu, directorul ANM.

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close