Antena 3 CNN Meteo Ger extrem în România | Elena Mateescu, directorul ANM: "Vremea va continua să se răcească"

Ger extrem în România | Elena Mateescu, directorul ANM: "Vremea va continua să se răcească"

Gerul şi frigul extrem au cuprins mai multe regiuni din ţară, înregistrându-se, în Munţii Făgăraş, o temperatură de -20 de grade Celsius. Elena Mateescu, directorul general ANM, avertizează că valorile termice înregistrate sunt situate sub normalul perioadei din calendar.

de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Dec 2022   •   10:07

Ieri, vremea a fost deosebit de caldă, în special în sudul țării, unde temperaturile maxime au atins valori de până la 20 - 21 de grade. Spre seară, însă, s-a răcit puternic, iar în unele zone a nins și s-a depus un strat de zăpadă.

"Într-adevăr a fost o zi foarte rece, cu temperaturi sub pragul gerului, având în vedere minimele sub -10 grade.

De altfel, la ora 08:00, înregistrăm, la Vârful Omu, cea mai coborâtă temperatură, anume -20 de grade Celsius, în restul masivelor montane, de asemenea, -15 şi -17 grade Celsius.

Nu în ultimul rând, și în zonele mai joase de relief temperaturile sunt negative, inclusiv în Capitală, valoarea fiind de -2 grade.

Doar în zona litoralului și în partea de sud-est a Moldovei avem, la acest moment, valori pozitive de 1 până la 3 grade Celsius.

Vremea va continua să se răcească atât pe parcursul zilei de azi, cât și pe parcusrul nopții de marți spre miercuri, pentru că vorbim despre valori termice care se pot situa sub ceea ce ar fi normal pentru această perioadă din calendar, iar la nivelul maximelor vorbim despre valori de -4 până la cel mult 5-6 grade.

Referitor la temperaturile minime, în zonele depresionare din estul Transilvaniei, mâine dimineață se vor înregistra valori sub -10 şi -15 grade, ajungând, în zona litoralului la cel mult -1 grad.

Privind regimul de precipitaţii, este posibil ca în zona Carpaților Oriental să mai ningă slab și, nu în ultimul rând, să vorbim și despre precipitații mixte în partea de sud-est a țării, iar vântul să prezinte intensificări în zona montană înaltă și în sudul Banatului", a declarat Elena Mateescu, directorul general ANM.

Referitor la temperatura din Bucureşti şi la şansele de a ninge în următoarele zile, meteorologii spun că, săptămâna aceasta, vremea va deveni mai caldă.

"Este prematur să ne pronunțăm, cel puțin așa cum arată actualizarea estimărilor din această dimineață, pentru intervalul 12 decembrie- 9 ianuarie, care evidențiază faptul că această săptămână va fi mai caldă decât în mod obișnuit, în special în jumătatea estică a țării.

De asemenea, tendința unui regim de temperaturi mai ridicat decât în mod obișnuit se menține și în săptămâna 19-26 decembrie, fiind vorba despre valori de temperaturi și abateri termice pozitive, în special în regiunile centrale și mai ales în zonele montane.

Nu în ultimul rând, chiar și în săptămâna 26 decembrie-2 ianuarie, tendința mediilor valorilor de temperaturi vor fi, în majoritatea regiunilor, ușor peste cele specifice pentru această săptămână.

Importante sunt, de asemenea, şi abaterile termice, cele mai mari fiind de așteptat în zonele intracarpatice, ceea ce poate însemna că temperaturile mai calde vor aduce, cu siguranță, o probabilitate mai ridicată să înregistrăm precipitații predominant sub formă de ploaie", a încheiat directorul general ANM.

Acest proces de răcire va continua până la mijlocul săptămânii. În nord și în centru, vor mai fi și astăzi unele intervale cu ninsoare, în general slabă, dar ulterior norii se vor mai restrânge, permițând scăderea temperaturilor.

Spre seară, în partea de sud și mai ales de sud-est a țării va ploua, dar, local, ploile se vor transforma temporar în lapoviță și ninsoare. Intervale cu ninsoare se vor semnala, pe alocuri, și în nord-estul României, precum și în Republica Moldova.

În dimineața zilei de marți, temperaturile minime vor fi cuprinse între -3 și -8 grade Celsius în majoritatea regiunilor țării. Mai cald va fi doar în estul Munteniei, sud-estul Moldovei și în Dobrogea, unde temperaturile se vor menține peste pragul de îngheț.

Vremea se va menține rece și în cursul zilei de marți. Temperaturile maxime se vor menține, în general, sub 0 grade în nordul și centrul țării. În vest și nord-vest, vor fi cuprinse între 0 și 2 grade, iar în sud între 2 și 4 grade.

×
Subiecte în articol: meteo ger extrem ANM Elena Mateescu
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close