Antena 3 CNN Meteo Harta ANM cu grosimea stratului de zăpadă | Cod roşu de ninsori şi viscol din cauza vortexului polar

Harta ANM cu grosimea stratului de zăpadă | Cod roşu de ninsori şi viscol din cauza vortexului polar

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a publicat, în această seară, harta cu grosimea stratului de zăpadă, după ninsorile din ultimele ore, în contextul avertizării de tip cod roşu de ninsori şi viscol pentru judeţele Iaşi şi Botoşani.

Harta ANM cu grosimea stratului de zăpadă | Cod roşu de ninsori şi viscol din cauza vortexului polar
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Alexandru Dobre
de Alin Tarnovschi    |    05 Apr 2023   •   21:31

Vortexul polar care a pus stăpânire pe România în ultimele ore a adus fenomene meteo extreme, inclusiv ninsori puternice şi viscol. Meteorologii ANM au emis, astăzi, o avertizare meteo cod roşu de ninsori şi viscol pentru judeţele Iaşi şi Botoşani, o premieră pentru luna aprilie.

ANM a publicat harta cu grosimea stratului de zăpadă, după ninsorile puternice, iar de departe, cel mai mare strat de zăpadă se înregistrează la Bârnova - Iaşi, acolo unde a atins 47 de centimetri.

Specialiştii spun că, în această noapte, vortexul polar va aduce ninsori în zona de nord-est a ţării, iar stratul de zăpadă nou depus ar putea ajunge chiar şi la 50 de centimetri. Mai mult, autorităţile locale au emis mesaje RO-Alert către populaţie pentru a-i avertiza pe oameni cu privire la fenomenele meteo extreme ce vor lovi cele două judeţe.

Harta cu grosimea stratului de zăpadă, valabilă pentru ora 21.00, arată că la Iaşi s-au înregistrat 27 de centrimetri, 23 de centimetri la Roman, 20 de centimetri la Bacău, 18 centimetri la Târgu Neamţ şi 15 centimetri la Cotnari.

Citeşte şi: Cod roșu de viscol și ninsoare în două județe din Moldova. S-au emis mesaje Ro-Alert

Drumuri închise pentru toate maşinile din cauza vortexului polar, în Botoşani şi Iaşi

"De la ora 21:30 se închide circulația pentru toate categoriile de autovehicule în județele Botoșani și Iași. Măsura a fost luată de CNAIR împreună cu Poliția Rutieră din cauza fenomenelor meteorologice extreme.

Decizia are ca principal scop protejarea vieții cetățenilor, care ar putea rămâne blocați pe drum în propriile autovehicule. Precizăm că această măsură se aplică și mijloacelor de transport persoane, așa că plecarea din autogări a autovehiculelor este interzisă pe perioada restricțiilor instituite.

Reamintim că Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de cod roșu de viscol și ninsori abundente pentru județele Botoșani și Iași. 
Avertizarea este valabilă în intervalul 05.04.2023, ora 18:40 – 06.04.2023, ora 04:00.

Vizibilitatea va scădea spre zero pe anumite sectoare de drum! Evitați deplasările în aceste zone până la încetarea fenomenelor meteo periculoase.

Imediat după ce aceste fenomene meteorologice extreme provocate de vortexul polar vor înceta, utilajele CNAIR vor interveni pentru a restabili circulația în cel mai scurt timp pe drumutile afectate.

Vă rugăm ca înainte de a pleca la drum să vă informați din surse oficiale. De asemenea este foarte important ca în această perioadă să aveți autovehiculele echipate de iarnă în cazul în care tranzitați zone afectate de vortexul polar", se arată într-un comunicat al Companiei Naţionale de Infrastructură Rutieră (CNAIR).

×
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close