Antena 3 CNN Meteo Un nou val de căldură excesivă acoperă România după vijelii. Elena Mateescu, şefa ANM, prognoza meteo actualizată

Un nou val de căldură excesivă acoperă România după vijelii. Elena Mateescu, şefa ANM, prognoza meteo actualizată

După vijeliile din ultimele zile, ne aşteaptă un nou val de caniculă, spun meteorologii. Directorul ANM, Elena Mateescu, a prezentat prognoza meteo actualizată, miercuri, la Antena 3 CNN.

Un nou val de căldură excesivă acoperă România după vijelii. Elena Mateescu, şefa ANM, prognoza meteo actualizată
Sursa foto: Hepta / Pixabay
de Georgiana Adam    |    16 Aug 2023   •   15:13

"Şi astăzi va fi în vigoare o avertizare meteorologică de cod galben. 

De altfel, pentru zona de est a Munteniei, Dobrogea, dar și bazinul vestic al Mării Negre, intensificările de vânt vor fi unele susținute, cu viteze la rafală de 55-65 km/h acolo unde până în această seară, la ora 20:00 rămâne în vigoare avertizarea meteorologică de cod galben.

În partea de vest a țării, respectiv în Banat, Crișana, nord-vestul Olteniei, dar și zonele montane aferente, vorbim de perioade de instabilitate atmosferică accentuată, caracterizate prin averse torențiale, de asemenea intensificări ale vântului cu rafale de 55-60 km/h, vijelii și grindină și cantități de apă care, pe intervale scurte de timp, vor putea depăși 20-25 l/metru pătrat, izolat de peste 40 l/metru pătrat.

Avertizarea de cod galben rămâne în vigoare până mâine dimineață la ora 6:00, iar de mâine până duminică revine canicula. Vorbim de disconfort termic în creștere de la o zi la alta.

Indicele temperatură-umezeală va putea atinge și depăși pragul critic de 80 de unități, în special în partea de sud și sud-est a țării, acolo unde și maximele vor fi cuprinse între 35 și 36 de grade, izolat peste 37 de grade.

De asemenea, este posibil să vorbim de diferențieri regionale, astfel încât și pe parcursul zilei de astăzi, în partea de vest avem o atenționare meteorologică cod galben pentru averse torențiale, în timp ce în sud-est vorbim de intensificări ale vântului. 

Și chiar și astăzi este posibil în partea de sud să ne apropiem de 34 de grade, cel mai cald fiind în Capitală, cu 30-32 de grade, cu 25-26 de grade pe litoral, doar 9 grade la vârful Omul. 

Temperatura apei mării nu va depăşi 23-24 de grade Celsius", a spus Elena Mateescu, directorul ANM, miercuri, la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: Elena Mateescu căldură canicula vijelii
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close