Antena 3 CNN Meteo România între două anotimpuri: iarnă la munte şi primăvară pe litoral. Ce ne aşteaptă în perioada următoare

România între două anotimpuri: iarnă la munte şi primăvară pe litoral. Ce ne aşteaptă în perioada următoare

România stă sub semnul codurilor de vreme rea. Meteorologii au emis trei avertizări de ploi abundente, vânt puternic și ninsori.

România între două anotimpuri: iarnă la munte şi primăvară pe litoral. Ce ne aşteaptă în perioada următoare
Sursa foto: Colaj Arhiva Antena 3 CNN
de Claudia Popovici    |    20 Noi 2022   •   17:03

Zăpada i-a luat prin surprindere pe cei mici, care au profitat încă de la prima ora zilei de stratul generos de omăt. Nu la fel de încântați au fost șoferii care au fost nevoiți să stea în frig minute în șir pentru a-și curăța mașinile. Iată ce ne aşteaptă în perioada următoare. 

"Vorbim de o avertizare meteorologică de cod galben pentru zona Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei și zonele montane aferente. Ne așteptăm ca în acest interval și în aceste zone cantitățile de apă să depășească 25 și 35 de litri pe metru pătrat, pe arii restrânse 50 de litri pe metru pătrat.

De mâine dimineață de la ora 5 până mâine după-amiază la ora 18:00 vorbim de predominant ninsori moderate cantitativ, la altitudini mai mari de 1.500 de metri în Carpații Meridionali și Orientali, dar și în jumătatea nordică a Moldovei.

Ninsorile vor continua, vor depăși, ca și strat de zăpadă, la nivel local, 10 centimetri. Intensificări de vânt în special în sudul Olteniei și în Dobrogea, unde rafalele vor fi cuprinse între 55 60 de kilometri pe oră și, izolat, peste 70 de kilometri pe oră", a spus Elena Mateescu, director ANM, la Antena 3 CNN.

Prima ninsoare din această iarnă a făcut deja o victimă

O tânără de 30 de ani a ajuns la spital după ce 2 mașini s-au ciocnit pe o șosea din județul Botoșani. Impactul a avut loc după ce unul dintre șoferi a derapat într-o depășire. A fost deschis dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.

ANM, alerte de cod galben de ninsori în mai multe județe din ţară

Este primul episod de iarnă autentică în Nordul Moldovei. A nins toată noaptea şi în Suceava și în județul Botoșani și s-a depus un strat de circa 15-20 de centimetri.

Din fericire, de data aceasta, drumarii au acționat la timp, iar carosabilul este pe toate drumurile naționale la negru.

Au fost și ceva incidente în trafic, accidente minore, însă asta din mare parte din cauza șoferilor care nu au adaptat viteza la condițiile de trafic.

Se circulă în condiții de iarnă, iar carosabilul este în continuare periculos, pentru că temperaturile sunt undeva în jur la 0 grade și poate apărea fenomenul de polei în orice clipă, oriunde.

De asemenea, ceața densă de furcă șoferilor. Sunt zone munte în care ceața  oferă o vizibilitate de sub 50 de metri motiv pentru care trebuie circulat cu multă atenție.

Zăpada va rămâne pentru câteva zile aici, la Suceava. Temperaturile vor rămâne în jurul la 0 grade Celsius pentru următoarele 2-3 zile, însă se așteaptă încălzirea vremii undeva la jumătatea săptămânii viitoare ceea ce înseamnă că se va va reveni toamna înapoi în peisaj.

Prognoza meteo România: Zăpada i-a luat prin surprindere pe cei mici

Zăpada i-a luat prin surprindere pe cei mici, care au profitat încă de la prima ora zilei de stratul generos de omăt.

De zăpada căzută în Suceava se bucură și turiștii, mai ales cei veniți de la malul mării, acolo unde în aceste zile vremea e mai degrabă de primăvară.

Nu la fel de încântați au fost șoferii. După ce a nins o noapte întreagă, ei au fost nevoiți să stea în frig minute în șir pentru a-și curăța mașinile.

Un strat generos de zăpadă s-a așternut și în Munții Băișorii și Mărișeli din județul Cluj. Totuși, pârtiile nu sunt practicabile, pentru că stratul de zăpadă nu este încă suficient de consistent.

Prognoza meteo România. Cum va fi vremea

În Botoșani, stratul de zăpadă depus peste noapte atinge deja 10 centimetri.

Încă de dimineață, angajații firmei de salubrizare au ieșit să deszăpezească străzile și trotuarele.

Iarna și-a intrat în drepturi și în zona montană din județul Gorj. Încă de la căderea primilor fulgi de nea în stațiunea Rânca, drumarii au pus în funcțiune utilajele de deszăpezire.

A nins și în Munții Vâlcan, la peste 1.700 de metri altitudine. În stațiunea montană Straja din Valea Jiului, primii fulgi de nea s-au așternut deja și au schimbat decorul de toamnă.

Zăpada așternută peste noapte la altitudini de peste 2000 de metri a atras zeci de turiști.

În masivul Bucegi totul era înghețat, iar temperaturile s-au resimțit ca la minus 5 grade din cauza rafalelor de vânt.

Plimbarea către Sfinți și Babele a fost o adevărată aventură.

Cod galben de ceață în patru judeţe din ţară

Fenomene meteorologice așteptate: local ceață care determină scăderea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m... Județul Botoşani; Județul Suceava: zona joasă; Județul Neamţ: zona joasă; Județul Iaşi

Mai multe zboruri au aterizat și urmează să aterizeze pe alte aeroporturi.

Avertizarea este valabilă până la orele 20:00. 

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close