Antena 3 CNN Meteo Temperaturi de vară, dar şi răciri bruşte. Şefa ANM explică extremele meteo ale lunii octombrie

Temperaturi de vară, dar şi răciri bruşte. Şefa ANM explică extremele meteo ale lunii octombrie

Octombrie ne răsfaţă cu vreme bună, dar şi scăderi bruşte ale temperaturilor. Directorul ANM Elena Mateescu a explicat la ce să ne aşteptăm în următoarele patru săptămâni, din punct de vedere meteorologic.

de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Oct 2023   •   21:20

Vorbim de o scădere bruscă de temperatură, mai ales mâine, în jumătatea nordică a țării, unde valorile se vor apropia de normalul termic, cu maxime cel mult până la 20°C.

În acelaşi timp, în sud şi sud-est, vorbim de temperaturi maxime care în continuare reprezintă pragul unei zile de vară - 24, 25 de grade. 

Astăzi, a doua lună de toamnă a debutat cu valori în jumătatea sud-estică a țării, de până la 29° la București și Bechet, semn că în continuare vara e prezentă în zona țării noastre.

Și dacă săptămâna va debuta cu o scădere a valorilor de temperaturi mâine, și în sudul sud-estul țării, la valori de 24-25 de  grade, față de cele 29 de astăzi, de miercuri din nou se va încălzi.

De miercuri vom constata valori din nou de până la 27-28. Minimele sunt ușor mai coborâte, în special în depresiunile din estul Transilvaniei.

În jumătatea de nord a țării vom avea cel mult nouă 10 grade, în timp ce în cea sudică, avem 12-13 grade. 

Vreme frumoasă până la jumătatea lui octombrie

În continuare vremea rămâne frumoasă și cu variații nesemnificative până în jurul datei de 10-16 octombrie, până la mijlocul lunii. Din punct de vedere termic,  săptămânile 2-9 octombrie și 9-16 octombrie au valori de temperaturi în medie mai ridicate.  

Din păcate, deficitul de precipitații rămâne de interes. În zona montană sau în zonele nordice, probabilitate de precipitații este redusă.

Absența precipitațiilor va face ca seceta să se intensifice. Și deja vorbim în special în Oltenia, în Muntenia, dar și în Dobrogea și în jumătatea sudică a a Moldovei, de secetă pedologică extremă și puternică. 

De-abia din a doua parte a lunii octombrie ne așteptăm cel puțin ca din punctul de vedere al regimului de precipitații să ne apropiem de ceea ce ar fi normal. 

Şi în a treia săptămână din octombrie există posibilitatea să înregistrăm valori mai ridicate, în jur de 20 de grade. 

Pe măsură ce ne ducem spre finalul lunii octombrie, este posibil ca valorile în medie să mai scadă față de prima parte a lunii și să ne ducem undeva între 15°C până la 20°C.

Ploile vor fi resimţite abia în ultima săptămână de octombrie.  

Oricum după un septembrie care a bătut recorduri de căldură, octombrie 2023 se poate încadra printre cele mai calde perioade ale acestu interval. 

 

 

×
Subiecte în articol: meteo ANM vremea octombrie 2023
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close