Antena 3 CNN Meteo România, în pericol de a fi lovită de o tornadă. Meteorolog: ”Se îndeplinesc condițiile pentru realizarea fenomenelor extreme!”

România, în pericol de a fi lovită de o tornadă. Meteorolog: ”Se îndeplinesc condițiile pentru realizarea fenomenelor extreme!”

Tornadă uriașă lângă România, la aproximativ 1300 de km. Cu 320 de kilometri pe oră a lovit Cehia. Și acum, cu toții ne întrebăm dacă tornada se îndreaptă și spre România, în condițiile în care, în ultimele zile, am avut vijelii, tornade, nori pâlnie, caniculă.

România, în pericol de a fi lovită de o tornadă. Meteorolog: ”Se îndeplinesc condițiile pentru realizarea fenomenelor extreme!”
Sursa foto: pixabay
de Laura Dinu    |    25 Iun 2021   •   09:27

”Trebuie să specificăm că această tornadă nu mai există. Tornadele nu trăiesc un timp atât de îndelungat și nu mătură jumătate de continent. Dar este foarte important de spus faptul că se vor întruni condiții pentru realizarea fenomenelor extreme în zilele următoare, chiar și în zona țării noastre. Pentru că această tornadă s-a produs la granița a două mase de aer cu caracteristici diferite. Adică o masă foarte rece și o masă de aer foarte cald. 

Masa de aer cald, existentă la în partea de sud-est și est a continentului, venită din zona de nord a Africii, o masă tropicală, care a afectat și țara noastră și a determinat aceste temperaturi ridicate, această masă de aer va exista și se va intensifica astăzi în partea de sud și de centru, pentru că în regiunile vestice, nord-vestice, masa de aer rece de care povesteam, dar nu la aceeași intensitate, se va deplasa treptat către zona țării noastre și o vom regăsi în partea de vest, de nord-vest, astăzi, cu o ușoară răcorire, iar în weekend, sâmbătă și duminică, și în celelalte regiuni. 

La dizlocarea acestor două mase se întâmplă astfel de fenomele. Pot apărea norii aceștia de furtună, care pot deveni spectaculoși ca imagine, dar pot face ravagii. În condițiile în care aceștia apar, ei capătă o forță foarte mare și pot determina astfel de fenomene, pornind de la averse torențiale și cantități însemnate de apă, până la grindină de mari dimensiuni, până la vijelii sau norii aceștia pâlnie care să sperăm că nu vor ajunge la o tornadă de mici dimensiuni. Adică norii aceștia ar trebui să întâlnească solul, așa cum s-a întâmplat în Cehia, unde a fost o tornadă”, a explicat meteorologul Alina Șerban la Antena 3. 

Tornada care a devastat Cehia a ucis cel puțin trei oameni. Supraviețuitorii sunt căutați cu armata, Austria și Slovacia au trimis salvatori

Tornada care a lovit Cehia joi seara a ucis cel puțin trei persoane, a distrus mai multe localități și a lăsat peste 120.000 de locuințe fără electricitate, anunță autoritățile.

Armata a fost trimisă să îi ajute în efortul de salvare pe pompierii și polițiștii angrenați în operațiunea de salvare.

Austria și Slovacia au trimis, la rândul lor, echipe de salvatori.

Echipele care caută printre ruine sunt ajutate din aer de elicoptere și drone.

Premierul ceh Andrej Babis a calificat evenimentele de joi drept "o imensă tragedie".

 

 

 

×
Subiecte în articol: tornada
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close