Antena 3 CNN Meteo De ce au devenit tornadele un fenomen obișnuit în România? Explicația unui specialist în fenomene meteo extreme

De ce au devenit tornadele un fenomen obișnuit în România? Explicația unui specialist în fenomene meteo extreme

Tornadele devin fenomene tot mai obișnuite în România. Numai în ultimele 48 de ore au fost înregistrate mai multe fenomene de acest fel. Din fericire, nu au fost de intensitate mare, iar cele care au fost nu au atins pământul, însă lucrurile s-ar putea schimba în viitor.

De ce au devenit tornadele un fenomen obișnuit în România? Explicația unui specialist în fenomene meteo extreme
de Andreea Ştefan    |    14 Iun 2021   •   12:59

Bogdan Antonescu, specialist fenomene meteo extreme, a explicat, în exclusivitate, la Antena 3, de ce au devenit tornadele un fenomen obișnuit în România și cât va dura până ce acestea vor avea intensitate mare și vor deveni un real pericol.

”Lucrul acesta este greu de prevăzut din datele pe care le avem, pentru că, fiind un fenomen destul de rar, nu avem o serie lungă de date, astfel încât să putem să facem o analiză statistică și să facem o prognoză privind intensitatea.

Ce putem specula însă este că, odată cu creșterea temeperaturii medii globale, vom avea o rezervă mai mare de energie, vom avea mai mulți vapori de apă, astfel încât, în viitor, ne putem aștepta ca furtunile, în general, nu numai tornadele, ci și furtunile care produc grindină, să fie mai frecvente, dar să fie și mai intense. Doar din această perspectivă a schimbărilor climatice.

Analizând ce date avem în România, e greu de spus, la fel și în Europa. E greu de dat o prognoză privind intensitatea lor”, a declarat Bogdan Antonescu.

Reamintim faptul că în acest weekend, sâmbătă, am avut 28 de avertizări meteo, într-un interval de 12 ore, iar în această săptămână ne așteptăm ca în fiecare zi să fie la fel.

×
Subiecte în articol: tornade Bogdan Antonescu
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close