Antena 3 CNN Meteo Cum afectează schimbările climatice România. Gabriela Băncilă (ANM): "Praful saharian poate să traverseze toată țara"

Cum afectează schimbările climatice România. Gabriela Băncilă (ANM): "Praful saharian poate să traverseze toată țara"

Gabriela Băncilă, director în ANM, spune că luna iunie se caracterizează prin vreme capricioasă, punând accent și pe problema schimbărilor climatice.

Cum afectează schimbările climatice România. Gabriela Băncilă (ANM): "Praful saharian poate să traverseze toată țara"
Sursa foto: Pixabay.com
de Silvia Preda    |    27 Mai 2022   •   22:15

"Cred că în ultimii ani, legat de mijloacele de informare, suntem mult mai conștienți despre evoluția fenomenelor meteorologice. Furtunile de praf saharian care se petrec în partea de Nord a Africii și circulația sau tiparul de circulație al aerului care favorizează transportul prafului saharian generat de aceste furtuni spre zona Europei reprezintă ceva specific părții de Sud/ Sud-Est a continentului European”, a spus Gabriela Băncilă pentru DC News.

"Într-adevăr, sunt excepții în care praful saharian este transportat mai sus, în partea de Vest a continentului. Trebuie să ne amintim că în urmă cu câțiva ani erau prezentate fotografii în media cu cerul Londrei care era roșiatic. (...)

Prognoza meteo iunie 2022. Cum va fi vremea în prima lună de vară

În cazul României, praful saharian poate să traverseze toată țara, din partea de Sud până în partea de Nord. Gândindu-ne așa, plecând de la partea de Sud a continentului, până la partea de Nord, au existat situații cu concentrații foarte mari.

Nu avem o statistică care să se desfășoare pe o perioadă mai lungă de timp astfel încât rezultatele să fie extrem de consistente, însă este adevărat, privind la efectele schimbărilor climatice care determină circulații de aer mai intense, apropo de vârfurile acestea despre care vorbim, fie că vorbim sub aspectul vremii sau sub aspectul regimului tehnic”, a mai spus Gabriela Băncilă.

 

×
Subiecte în articol: Gabriela Băncilă praf saharian
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close