Antena 3 CNN Life Oameni Creaţiile lui au salvat planeta. Omul care a transformat fotografia în artă

Creaţiile lui au salvat planeta. Omul care a transformat fotografia în artă

Creaţiile lui au salvat planeta. Omul care a transformat fotografia în artă
Sursa foto: Foto: wikipedia.rog
20 Iul 2012   •   15:03
Fotografia poate fi împărţită în două „ere”: Înaintea lui Ansel Adams şi După Ansel AdamsÎnainte de Adams, fotografia nu era încă trecută în rândul artelor.

Fotografii încercau să facă imaginile cât mai artistice, utilizând tot felul de metode bizare. Unii murdăreau intenţionat lentilele aparatelor cu diferite substanţe, alţii zgâriau negativul cu ace. Apoi a venit Ansel Adams care a reuşit să-i facă pe fotografii din lumea întreagă să uite de complexele lor de inferioritate.


Declarând fotografia o artă,  „o poezie a realităţii”, Adams a propovăduit ideea de „fotografie pură”. Într-o vreme în care aparatele fotografice portabile deveneau tot mai populare, Adams a rămas alături de aparatul său voluminos, de modă veche.

Fotografiile lui Adams au fost cele care au transformat fotografia în artă. Ele au conturat percepţia americanilor despre frumuseţile naturale ale ţării lor şi despre modul de conservare a acestora.

Pasiunea lui Ansel Adams pentru pământul american nu s-a limitat însă la fotografie. În 1936, el a promovat conservarea zonei Kings Canyon din California. Ulterior, regiunea a fost declarată parc naţional.



Ansel Easton Adams s-a născut la 20 februarie 1902. A fost unul dintre cei mai apreciați fotografi ai tuturor timpurilor. Fotografiile sale alb-negru cu peisajele Americii sunt cunoscute în toată lumea. El a inventat și elaborat un sistem complex pentru controlul vizualizării și al expunerii cu scopul de a ajuta fotograful să previzualizeze și să obțină o fotografie care să redea exact starea și atmosfera dorite.

Capacitatea artistului de a lucra era incredibilă. Adesea lucra optsprezece ore pe zi și săptămâni la rând. În viața lui Ansel nu existau vacanțe sau duminici.

Adesea, după o perioadă intensă de lucru, se întorcea în San Francisco sau în Yosemite și petrecea câteva zile în pat. Existența i-a fost marcată și de alcool, pentru care avea o slăbiciune.


În 1940, a ajutat la fondarea departamentului de fotografie din cadrul Muzeului de Artă Modernă din New York, primul departament din această categorie în vreun muzeu.

Înainte de atacul de la Pearl Harbour în 1941, Ansel a fotografiat o scenă cu luna care se ridică deasupra unui sat modest, cu munți acoperiți de zăpadă în spate și cu un cer negru dominant. Aceasta este una dintre cele mai cunoscute fotografii ale artistului, intitulată „Moonrise”.



În 1946, a ajutat la formarea departamentului academic de fotografie în cadrul Școlii de Artă California din San Francisco, predând deopotrivă fotografia la Școala Centrală din Los Angeles.

În 1952, Ansel a fost unul dintre fondatorii revistei „Aperture” care a apărut ca un jurnal serios de fotografie cu cele mai noi inovații.

În iunie 1955, artistul începe să susțină workshop-urile anuale, învâțând sute de studenți, până în anul 1981.

În 1974, Ansel a avut o expoziție retrospectivă la Muzeul de Artă Metropolitană. În perioada anilor `70,  Ansel a realizat reproduceri ale fotografiilor sale pentru a satisface cererea mare a muzeelor de artă, care, în final, creaseră departamente de fotografie pentru lucrările sale.


Artistul a murit la vârsta de 82 de ani, în urma unui atac de cord agravat de cancer.




 

×
Subiecte în articol: fotografie
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close