Antena 3 CNN Politică 25 de deputaţi, în situaţia de a cumula pensia cu salariul în actuala legislatură

25 de deputaţi, în situaţia de a cumula pensia cu salariul în actuala legislatură

25 de deputaţi, în situaţia de a cumula pensia cu salariul în actuala legislatură
Sursa foto: Camera Deputaþilor
08 Apr 2010   •   13:31

25 de deputaţi se află, în actuala legislatură, în situaţia de a cumula pensia cu indemnizaţia sau urmează să îndeplinească condiţiile pentru acest cumul, în cursul mandatului 2008-2012. În acest moment, doar 13 parlamentari de la Camera Deputaţilor întrunesc criteriile respective.

Potrivit unui document intern, citat de Mediafax, deputaţii care îndeplinesc total sau parţial condiţiile de pensionare conform Legii 96 din 2006, sunt Aurel Vainer, Mihai Radan, Manolescu Oana, Ignat Miron şi Buciuţă Ştefan, de la minorităţi, Palfi Mozes Zoltan, de la UDMR, Gheorghe Gabor şi Vasile Berci, de la PNL, Ruxandra Florina Jipa, Gheorghe Ana, Vasile Mocanu şi Filip Georgescu, de la PSD şi Sergiu Andon, de la PC.

Dintre cei în cauză, doar Sergiu Andon (PC) şi Filip Georgescu (PSD) nu sunt pensionaţi pe legea 19/2000 privind pensiile, în timp ce Gheorghe Ana (PSD) are pensia suspendată.
Restul sunt pensionaţi conform legii pensiilor şi încasează în prezent şi indemnizaţia de deputat.
Acestora li se vor adăuga până la finalul mandatului şi alţi colegi, ei mai având de atins şi condiţia de vârstă: Karoly Kerekes (UDMR), în vârstă de 62 de ani, cu cinci legislaturi anterioare şi social-democratul Victor Surdu, având aceeaşi vârstă şi aflat la a doua legislatură.
Alţi zece deputaţi au în acest moment condiţia de vârstă, dar nu nu au efectuat încă un mandat pentru cumulul pensie-salariu.
Aceştia sunt Neculai Răţoi, Gheorghe Antochi, Matei Radu Brătianu şi Florian Popa, de la PSD, democrat-liberalii Ştefan Zamfirescu, Ştefan Iosif Drăgulescu, Mihai Surpăţeanu şi Victor Boiangiu, Iosif Koto, de la UDMR şi Dan Ilie Morega de la PNL.
Deşi Curtea Constituţională a dat a aviz pozitiv pentru menţinerea cumulului pensie-salariu în cazul parlamentarilor, preşedintele Camerei, democrat-liberala Roberta Anastase a anunţat că a iniţiat un proiect de modificare a Legii privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, prin care elimină acest privilegiu. Săptămâna trecută, Birourile Permanente ale Parlamentului au decis, pentru respectarea unei hotărâri a CC, eliminarea unei prevederi legislative potrivit căreia "pensia nu se acordă simultan cu indemnizaţia de deputat sau senator".
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: pensie salariu Sergiu Andon
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close