Antena 3 Politică 31 de deputaţi PDL, PSD, PNL şi ai minorităţilor solicită repatrierea osemintelor lui Brâncuşi

31 de deputaţi PDL, PSD, PNL şi ai minorităţilor solicită repatrierea osemintelor lui Brâncuşi

de Antena3.ro    |    03 Noi 2011   •   14:25
31 de deputaţi PDL, PSD, PNL şi ai minorităţilor solicită repatrierea osemintelor lui Brâncuşi

Un grup de 31 de deputaţi PDL, PSD, PNL şi din partea minorităţilor solicită repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuşi, înmormântat în cimitirul Montparnasse din Paris, informează Mediafax. Cererea va fi adresată Parlamentului Franţei prin intermediul unei scrisori deschise.

Deputatul PDL Daniel Oajdea a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că trimiterea acestei scrisori deschise reprezintă un gest simbolic prin care se speră ca ultima dorinţă a sculptorului, respectiv aceea de a fi înmormântat lângă mama sa, în cimitirul din Hobiţa, să fie respectată.
   
"Cred că e foarte important ca fiecare parlamentar român care înţelege importanţa operei lui Brâncuşi să contribuie atât cât poate pentru ca Brâncuşi să fie repatriat. În actualul context social-politic, când în Franţa românii nu sunt prea mult respectaţi, eu cred că o astfel de dezbatere pe tema Brâncuşi e benefică pentru toată lumea", a spus Oajdea.
   
Oajdea a spus că reiterează solicitarea ca autorităţile române, respectiv Ministerul Culturii şi Ministerul Afacerlor Externe, să facă tot ce le stă în putinţă pentru a sprijini acest demers.
   
El a precizat că scrisoarea deschisă va fi transmisă Legislativului francez în limbile română şi franceză.
   
Constantin Brâncuşi (născut pe 19 februarie 1876, în localitatea Hobiţa, judeţul Gorj - decedat pe 16 martie 1957, Paris) a fost un sculptor român cu contribuţii majore la înnoirea limbajului şi viziunii plastice în sculptura contemporană. Figură centrală în mişcarea artistică modernă, Constantin Brâncuşi este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea. Opera sa a influenţat profund conceptul modern de formă în sculptură, pictură şi desen.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close