Antena 3 CNN Politică A doua rectificare bugetară din 2018. Ministrul Finanțelor: Singurul motiv al reducerii de fonduri la unele ministere este doar execuţia

A doua rectificare bugetară din 2018. Ministrul Finanțelor: Singurul motiv al reducerii de fonduri la unele ministere este doar execuţia

A doua rectificare bugetară din 2018. Ministrul Finanțelor: Singurul motiv al reducerii de fonduri la unele ministere este doar execuţia
22 Noi 2018   •   11:10

Update: Guvernul Dăncilă pregateste rectificarea bugetară! Din nou, se duc pe apa sâmbetei promisiunile legate de autostrăzi. Executivul taie 1,2 miliarde de lei Ministerul Transporturilor, bani care nu au fost folosiți până la această oră. În schimb, Ministerul Finanţelor primeşte un miliard de lei doar pentru plata dobânzilor pentru sumele imprumutate de stat. 

„E un principiu foarte clar, atunci când când investiţiile pe care le au în derulare nu se realizează, sumele necheltuite revin la bugetul de stat. Cât timp execuţia este mai mică decât cea anticipată asta e calea legală. Nu Ministerul Finanțelor Publice taie, Nu are nicio legătură una cu alta. Singurul motiv al reduceruii de fonduri la unele ministere este doar execuţia, nimic altceva.

Majorări cu cheltueili cu servicii, subvenţii, de personal, contribuţia la UE, astea sunt propunerile de realocare. O parte dintre ele sunt priorităţi, dar planul până la final este ca acolo unde să fie facturi să fie plătuite pentru a nu lăsa pe la anul. Pentru noi este important ca banii să fie chletuiţi în economie, dar nu ai cum să laşi artificial sumele necheltuite. Este o diferenţă între sumele cerute de Administrația Prezidenţială şi ce a alocat Ministerul Finanțelor Publice, dar asta e valabil al toate ministerele”, spune ministrul Finanțelor.

Știrea inițială

Cea de a doua rectificare bugetară a Guvernului Dăncilă a fost finalizată! Guvernanţii uită ce au promis şi risipesc din nou şansele să avem câţiva kilometri în plus de autostradă.

Executivul taie din nou bani de la Ministerul Transporturilor, la cea de a doua rectificarea bugetară din acest an. Aproape 1,2 miliarde de lei se iau din conturile ministerului.

Coincidenţă sau nu, Ministerul Finanţelor primeşte un miliard de lei doar pentru plata dobânzilor pentru sumele imprumutate de stat.

Conform proiectului celei de-a doua rectificări bugetare, cea mai mare suplimentare de fonduri o primeşte Ministerul Finanţelor Publice: aproape 2,7 miliarde de lei. O sumă uriaşă din care un miliard se duce doar pe plata dobânzilor pentru împrumururile făcute de stat. Alte 700 de milioane de lei vor alimenta Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului. 

De cealată parte, cea mai drastică tăiere de buget este la Ministerul transporturilor. Acesta pierde peste un miliard de lei. In urmă cu câteva luni au fost tăiate sume uriaşe din alocările destinate infrastructurii rutiere, inclusiv cele pentru unele autostrăzi şi centura Capitalei. 

Ministerului Muncii și Ministerul Sănătăţii primesc împreună un miliard de lei. Banii de la muncă vor merge  în principal pentru alocații de stat pentru copii și drepturi pentru persoane cu handicap, iar cei de la sănătate pentru plata salariilor angajaţilor din centrele de permanență, a unităților și compartimentelor de primiri urgențe. 138 de milioane de lei vor alimenta bugetul Ministerului Justiției. Aproape toţi banii sunt pentru cheltuieli de personal.  

Alţi beneficiari ai majorărilor sunt Ministerul Dezvoltării Regionale şi cel de Interne. 

În afară de Transporturi, s-au tăiat bani de la Cercetare, Eucaţie, Comunicaţii, Fonduri Europene, de la Ministerul Apelor şi Pădurilor, Ministerul Mediului de Afaceri şi Ministerul Agriculturii.

×
Subiecte în articol: guvern rectificare bugetara
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close