Antena 3 CNN Politică Accederea fără concurs în magistratură, supusă de preşedinte reexaminării Parlamentului

Accederea fără concurs în magistratură, supusă de preşedinte reexaminării Parlamentului

Accederea fără concurs în magistratură, supusă de preşedinte reexaminării Parlamentului
Sursa foto: Trian Basescu
24 Apr 2009   •   13:32

Preşedintele Băsescu a retrimis, vineri, Parlamentului o lege care aduce modificări statutului judecătorilor şi procurorilor. Potrivit Preşedinţiei, reintroducerea prevederii prin care se permite accesul în magistratură doar printr-un interviu, fără nici un fel de concurs, ar atrage consecinţe negative din perspectiva raportului CE.
"Preşedintele României, Traian Băsescu, a trimis vineri, 24 aprilie, Parlamentului României, în temeiul articolului 77 alineatul 2 din Constituţia României, cererea de reexaminare asupra Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 46/2008 pentru modificarea art. 33 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor", se arată în comunicatul acestei instituţii.
Şeful statului pune în balanţă accesul în magistratură fără concurs cu motivele adoptării acestei ordonanţe şi anume asigurarea unei selecţii riguroase a viitorilor magistraţi. Ca atare, o lege cu un asemenea conţinut apare ca nejustificată, susţine Preşedinţia.
"În contextul în care Comisia Europeană, prin Raportul interimar din 4 februarie 2008 privind progresele realizate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, a criticat vechea reglementare care permitea accesul în magistratură fără concurs, reintroducerea acestei posibilităţi ar putea atrage consecinţe negative din perspectiva raportului de ţară ce urmează a fi dat publicităţii în luna iulie 2009", susţine sursa citată.
În martie 2008, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a propus Ministerului Justiţiei unele soluţii legislative pentru ocuparea posturilor de magistraţi vacante din sistemul judiciar, prin concurs, fără a fi necesară îndeplinirea vreunei condiţii de vechime.
Antena3.ro

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close