Antena 3 CNN Politică Acum ne dăm seama pentru ce s-au luptat să devină senatori. Au avut contracte cu statul în valoare de 70 de MILIOANE de euro

Acum ne dăm seama pentru ce s-au luptat să devină senatori. Au avut contracte cu statul în valoare de 70 de MILIOANE de euro

Acum ne dăm seama pentru ce s-au luptat să devină senatori. Au avut contracte cu statul în valoare de 70 de MILIOANE de euro
de O.P.    |    08 Feb 2013   •   06:10
Noii senatori se pot lăuda cu averi frumoase şi un simţ al profitului din contracte cu statul extrem de dezvoltat. Din cei 176 de senatori, cel puţin 15 au obţinut contracte de la bugetul de stat. Valoarea totală, 70 de milioane de euro.

Sunt însă doar primele cazuri descoperite. Mulţi dintre ei nu şi-au declarat contractele în declaraţiile de interese. Contractele obţinute în perioada de glorie a Partidului Democrat Liberal atârnă greu în declaraţiile de interese a unora dintre senatori.

Senatorul PDL, Găvrilă Ghilea a obţinut prin firma la care este acţionar 36 DE MILIOANE DE EURO în ultimii patru ani. Deşi a fost Prefect al Judeţului Bihor, iar majoritatea contractelor obţinute de firma sa, SC Construcţii Bihor, au fost încheiate cu instituţii publice din judeţ, acesta nu vede nici o problemă.

Mai mult, este de părere că dacă nu ar fi fost prefect succesul său antreprenorial ar fi fost acelaşi.

Printre contractele obţinute de Ghilea se numără contracte încheiate cu Primăria Municipiului Oradea, cu Consiliile Locale ale comunelor din judeţ, sau cu Compania Naţională de Investiţii care se afla sub coordonarea directă a colegei de partid, Elena Udrea.

Un alt prefect ajuns senator a avut drept partener de afaceri statul român. Senatorul PDL, Dan Cristian Florian a obţinut, prin firma Terra Nova 2001, contracte în valoare de 200 000 de euro. Contractele au fost încheiate pentru diferite lucrări din judeţul Bistriţa -Năsăud, judeţ al cărui prefect a fost între 2009 şi 2012. În mod ciudat, senatorul nu cunoaşte evidenţele comerciale ale firmei la care deţine 99% din acţiuni.

Printre fruntaşii contractelor încheiate cu statul se află senatorul Valeriu Todiraşcu, de la Noua Republică. Acesta a încheiat doar în 2012, 460 de contracte cu statul, a căror sumă totală depăşeşte 1 milion de euro. Declaraţia sa de interese se întinde pe 16 pagini.

Şi senatorului Leonard Cadăr de la PDL i-a mers bine în afeceri. Firma sa a încheiat contracte în valoare de 500 000 de euro, majoritatea dintre ele fiind atribuite de Primăria Municipiului Piatra Neamţ, la cârma căreia se afla colegul său de partid, Gheorghe Ştefan. În declaraţia de interese senatorul nu are trecut niciun contract, deşi ultimul dintre ele, în valoare de 500 000 de lei a fost încheiat în luna septembrie a anului trecut.

 Remus Daniel Niţu, senator PNL, nu are niciun contract declarat, deşi ultimul contract pe care firma sa, SC DAMILA S.A. l-a obţinut este încheiat în luna decembrie şi se află în curs de derulare. Proaspătul senator a câştigat în ultimii doi ani ani contracte în valoare totală de 3,5 milioane de euro.


In total, suma obţinută de la stat de către firmele acestor senatori depăşeşte 70 DE MILIOANE DE EURO.

 

×
Subiecte în articol: contracte cu statul
Parteneri
Perioada care nu va mai fi luată în calcul la pensii
x close