Antena 3 CNN Politică Acuzații incendiare: Cine l-a făcut președinte pe Traian Băsescu în 2009

Acuzații incendiare: Cine l-a făcut președinte pe Traian Băsescu în 2009

Acuzații incendiare: Cine l-a făcut președinte pe Traian Băsescu în 2009
Sursa foto: Foto: presidency.ro
10 Apr 2017   •   16:46

Dezvăluiri explozive despre modul în care Laura Codruţa Kovesi şi Florian Coldea au pus umărul la victoria lui Traian Băsescu în alegerile prezidenţiale din 2009 sunt făcute chiar de către un om al sistemului, consultantul politic Dan Andronic.

Acesta povesteşte, în Evenimentul Zilei, despre o întâlnire care a avut loc chiar în noaptea alegerilor, acasă la Gabriel Oprea, pe atunci un susţinător al lui Băsescu. La şedinţa secretă au participat actuala şefă a DNA, pe atunci Procuror General al României şi fostul prim-adjunct al SRI. Cu toţii se preocupau ca Băsescu să obţină un nou mandat, susţine Andronic.

Dan Andronic povesteşte cu lux de amănunte seara de 6 decembrie 2009, turul doi al alegerilor prezidenţiale, când Traian Băsescu i-a suflat victoria lui Mircea Geoană. Jurnalistul îşi aminteşte că a fost printre primii care au aflat scorul obţinut de Băsescu.

"Eram euforic, îl sun pe Gabriel Oprea , unul din susținătorii importanți ai președintelui Traian Băsescu, de care eram foarte apropiat în acel moment. Îi spun care-i rezultatul, îl știa și el. Gabriel Oprea îmi zice: „Vino repede încoace, avem nevoie de tine!". Întreb unde, îmi spune că la el acasă. Intru în casă, dau peste Nicolae Onțanu, Puiu Iordănescu și Gigi Nețoiu, dacă-mi aduc bine aminte."

Personajele principale în povestea lui Andronic sunt Laura Codruţa Kovesi şi Florian Coldea, Rolul lor în victoria lui Traian Băsescu este evident în seara turului decisiv al alegerilor din 2009.

"Salut și sunt băgat într-o încăpere destul de mică, de vreo 20 de metri pătrați, plină de oameni. Am înțepenit. Acolo era Statul! În acel birou se găseau George Maior, directorul SRI, Florian Coldea, prim-adjunctul SRI, Laura Codruța Kovesi, procurorul general al României, Gabriel Oprea, fost ministru de Interne și încă o persoană înaltă pe care nu o cunoșteam. De multe ori am încercat să-mi amintesc figura lui, înclin să cred că era chestorul Petre Tobă, la acea vreme adjunct al Poliției Române, dar în privința lui aș putea să mă înșel. Voturile din diaspora. Aici, Florian Coldea avea multe date și cifre, dar și George Maior primea informații. Cred că, atât cât am stat eu acolo, Kovesi a primit cel puțin două telefoane la care a răspuns: „Da, domnule Președinte". După care ieșea din încăpere și continua discuția. În mod evident, Kovesi era o parte importantă a grupului, înțelegeam din modul în care punea întrebările referitoare la acțiunile ce se pot întreprinde."

După câteva ore de agitaţie, grupul s-a disipat, îşi aminteşte Dan Andronic. "Au rămas în acea încăpere Laura Codruța Kovesi, George Maior, Florian Coldea, Gabriel Oprea…Oamenii care au făcut posibilă victoria lui Traian Băsescu în 2009."

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close