Antena 3 CNN Politică Adrian Năstase face lumină: Cine numește șefii procurorilor din România

Adrian Năstase face lumină: Cine numește șefii procurorilor din România

Adrian Năstase face lumină: Cine numește șefii procurorilor din România
05 Ian 2017   •   16:01

Fostul premier Adrian Năstase scrie într-un articol publicat pe blogul personal că numirile de șefi ai procurorilor din România sunt făcute de Monica Macovei „indiferent de locul în care se află”.

„Declar imediat, aceste cuvinte nu le-am rostit eu. Nu vreau să fiu declarat de Inspectia judiciară a CSM dusman al justitiei. Nu. Aceste cuvinte ii apartin fostului procuror comunist Monica Macovei, prietenă a justitiei. Desi, in 2012, ea era speriată că procedura stabilită (propunere ministru al justitiei+aviz CSM+numire presedinte) ar putea fi modificată de Cazanciuc, acum ea propune eliminarea din acest lant de decizie a CSM. In felul acesta, sefii procurorilor ar fi numiti doar de către executiv, ceea ce insă nu ar mai justifica mentinerea procurorilor in zona magistratilor. E adevărat, pe vremea comunistilor, procurorii nu erau magistrati. Bănuiesc că CSM nu va reactiona. Iată câteva mentiuni si citate notabile:

Monica Macovei, in 2012: „Fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, a declarat pentru Gândul că orice schimbare a procedurii de numire a procurorului general şi a şefului DNA ar încălca una din condiţionalităţile Mecanismul de Cooperare si Verificare. Macovei a precizat că actuala procedură, în care Ministerul Justiţiei propune, CSM avizează şi preşedintele semnează decretele de numire ale şefului DNA şi a procurorului general, a fost agreată de Comisia Europeană în 2005.

Pe 17 septembrie, ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a demarat procedurile pentru nominalizarea unor noi şefi la DNA şi la Parchetul General. La şedinţa de marţi, 18 septembrie, CSM a emis un punct de vedere în care spune că Ministerul Justiţiei ar trebui exclus din procedura de numire. Ministrul Pivniceru a declarat că va continua pe procedura din 2005. (22.09.2012)”

Intr-o emisiune de acum câteva zile, de la B1Tv, ” Monica Macovei a fost la fel de vehementă şi faţă de propunerea ca numirile Procurorului general al României, al şefului DNA şi al şefului DIICOT să fie făcute de către CSM, europarlamentarul opinînd că aceste propuneri trebuie să fie făcute în continuare de Ministrul Justiţiei (adică de doamna Prună). De altfel, chiar Monica Macovei a luat această prerogativă din mîna CSM în 2005, cînd ea însăşi a fost Ministrul Justiţiei!”

Tot Monica Macovei, prietena justitiei si a CSM, in aceeasi emisiune: „Nu este normal ca un grup de 19 oameni care votează colectiv şi secret şi au răspundere colectivă, care înseamnă zero răspundere, să facă aceste propuneri. Nu contează cum sînt aceşti membri ai CSM – sînt cum i-au ales colegii lor, că şi asta trebuie să ne spună ceva… N-are ce căuta CSM în aceste numiri. CSM se ocupă de independenţa Justiţiei şi de disciplinarea judecătorilor, adică de aplicarea de sancţiuni disciplinare. Aici îşi face treaba foarte prost. Cum să-i mai dai puteri în plus CSM-ului? Întîi să-şi regleze problemele. Serios! De cînd avem noi CSM, din 2005, de 2-3 ori a acţionat OK, în rest…” Să ştiţi că în toată Europa Centrală şi de Est, în CSM este un fel de Mafie a Justiţiei şi ei acoperă tot ce de întîmplă rău în sistem…CSM este un fel de Mafie a justitiei.”

Ca să evităm toate aceste controverse, nu s-ar putea spune clar, in lege, că numirile de sefi ai procurorilor din România sunt făcute, perpetuu (aici dar si acolo) de Monica Macovei, indiferent de locul in care se află? Eventual cu avizul …

×
Subiecte în articol: Monica Macovei Adrian Nastase CSM
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close