Antena 3 CNN Politică Fost ministru de Externe al României, după alegerile din SUA: „Ordinea lumii se schimbă”

Fost ministru de Externe al României, după alegerile din SUA: „Ordinea lumii se schimbă”

Fost ministru de Externe al României, după alegerile din SUA: „Ordinea lumii se schimbă”
Sursa foto: Foto: Facebook/ Donald J. Trump
de S.T.    |    09 Noi 2016   •   13:13

REZULTATE ALEGERI SUA. Gândirea strategică a României va trebui să pornească de la ideea valorificării vechilor relaţii cu America, "în condiţiile unei ordini multipolare şi, mai ales, în condiţiile în care va trebui să îşi redobândească suveranitatea", având în vedere că nu se mai poate conta din punct de vedere strategic pe SUA ca "unică ancoră a ordinii mondiale", a declarat miercuri, pentru Agerpres, fostul ministru de Externe Adrian Severin.

REZULTATE ALEGERI SUA.România va trebui să înţeleagă că ordinea lumii se schimbă, că în această nouă ordine polii de putere vor fi mai mulţi, iar seturile de valori vor fi, de asemenea, mai multe şi, în această lume a diversităţii, va trebui să-şi găsească un loc şi totodată aliaţi. Pentru o bună bucată de vreme, America va rămâne cea mai importantă putere a lumii, dar nu va mai fi capabilă să îndeplinească rolul unui imperiu global, iar semnalul dat de electoratul american indică faptul că nici poporul american nu-şi mai doreşte un asemenea rol. De aici trebuie să pornească gândirea strategică a României, pentru a permite să-şi valorifice vechile relaţii cu America, în condiţiile unei ordini multipolare şi, mai ales, în condiţiile în care va trebui să-şi redobândească suveranitatea. Nu mai putem conta exclusiv din punct de vedere strategic pe Statele Unite ca unică ancoră a ordinii mondiale şi cu atât mai puţin putem crede că vasalitatea faţă de America este garanţia securităţii noastre”, a afirmat Severin.

REZULTATE ALEGERI SUA. Potrivit acestuia, rezultatele alegerilor din SUA reprezintă o victorie a autenticităţii într-o ţară în care nu pentru prima oară candidatul mai autentic în atitudinile sale a fost preferat celui perceput a fi artificial.
 

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close