Antena 3 CNN Politică Adriean Videanu, în spatele afacerii de la Cogealac (VIDEO)

Adriean Videanu, în spatele afacerii de la Cogealac (VIDEO)

Adriean Videanu, în spatele afacerii de la Cogealac (VIDEO)
Sursa foto: Foto: Intact Images
29 Iul 2010   •   08:42

În spatele afacerii de la Cogealac stă şi ministrul Economiei, Adriean Videanu. Un document semnat de acesta arată modul în care sunt apărate interesele firmei care construieşte acum parcul eolian.

Documentul a ajuns la primarul arestat de la Cogealac, care însă susţine o altă firmă pentru derularea proiectului. Adriean Videanu explică acum de ce a trimis adresa: să remedieze o situaţie diplomatică... mai complicată.

Ministrul Videanu susţine că intervenţia sa a fost provocată de presiuni diplomatice, după ce firmele care concurau pentru dreptul de a construi parcul eolian de la Cogealac - una din Cehia, cealaltă spaniolă - au primit fiecare autorizaţii: una de la consiliul local, cealaltă de la Consiliul Judeţean Constanţa.

"Situaţia s-a complicat, ajungându-se la dispute diplomatice, la intervenţii din partea ambasadelor Cehiei şi Spaniei. Eu susţin orice proiect viabil, indiferent de investitor. La acea scrisoare s-a ajuns pentru că aveam informaţii că, pe plan local, se practică un şantaj pe faţă la potenţialii investitori", a spus Videanu, citat de Gândul.

Ministrul i-a trimis primarului din localitate o adresă în care susţinea interesul companiei CEZ pentru parcul eolian din Cogealac, notează Gândul.

"Doresc să salut iniţiativa investitorului privat Continental Wind Partners - România care prin amplul proiect demarat pe raza UAT Constanţa, inclusiv pe raza comunei Cogealac va contribui la atingerea ţintelor asumate, cu un procent semnificativ, astfel încât se va evita declanşarea de către Comisia Europeană a procedurii de infringement (...)", se arată în scrisoarea lui videanu citată de sursa precizată.

Mai mult, în aceeaşi adresă ministrul Videanu îi cerea primarului să sprijine "...cu toate măsurile legale posibile care îi stau la îndemână şi să faciliteze cu prioritate investiţiile în dezvoltarea energiei regenerabile".

Iniţial, Ministerul Economiei a negat vegement că ministrul Adriean Videanu ar fi semnat un astfel de document, dar a revenit asupra declaraţiilor şi a precizat că la momentul semnării adreselor trimise către primarul din Cogealac, instituţia ştia că ar exista un singur investitor interesat să construiască un parc eolian în comuna constănţeană.

Şeful Direcţiei de energie din minister, Alexandru Săndulescu a precizat pentru Gândul că iniţiativa Ministerului a fost motivată de mai multe plângeri depuse împotriva primarului Cati Hristu, pe motiv că acesta s-ar opune abuziv investiţiilor companiei CEZ, dar şi de teama că România nu-şi va putea îndeplini până la finalul anului planul de a avea 33% din energia electrică, produsă din surse regenerabile.

Antena 3

×
Subiecte în articol: afacere scandal Adriean Videanu
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close