Antena 3 CNN Politică Al doilea tur de scrutin se reia dacă instanţa decide că sesizarea PSD este justificată

Al doilea tur de scrutin se reia dacă instanţa decide că sesizarea PSD este justificată

Al doilea tur de scrutin se reia dacă instanţa decide că sesizarea PSD este justificată
08 Dec 2009   •   09:19

Social-democraţii vor contesta rezultatul alegerilor prezidenţiale, la Curtea Constituţională. Decizia a fost luată în unanimitate în Comitetul Executiv al partidului. Totodată, PSD va depune la Biroul Electoral Central sesizări despre situaţiile apărute în procesul electoral. Dacă instanţa va hotărî că sesizarea este justificată, al doilea tur de scrutin va fi reluat.

Liderul PSD consideră că rezultatul alegerilor a fost întors într-o noapte din cauza fraudelor masive orchestrate de PD-L.

"Nu poţi să pretinzi să conduci o Românie folosind structurile de forţă ale statului, surse practic nelimitate de bani şi, până la urmă, volumul imens de cadouri şi mită electorală, de propagandă negativă, de transport dintr-un colţ al altuia al ţării sau cu autocarul din secţie în secţie în străinătate. Această obligaţie, de a respecta voinţa suverană a poporului român, încrederea acordată de 5 milioane de români, ne conduce la concluzia firească şi legitimă, democratică şi necesară să contestăm la Curtea Constituţională rezultatul alegerilor şi să depunem la BEC sesizările cu speţele depuse din numeroase secţii de votare din ţară şi din străinătate", a declarat Mircea Geoană la finalul şedinţei de luni.

GEOANĂ: PSD VA CONTESTA ALEGERILE


Opinia este împărtăşită şi de către liderii PNL, Crin Antonescu declarând că rezultatul alegerilor este contestabil.

ANTONESCU, DESPRE REZULTATUL ALEGERILOR


Al doilea tur de scrutin se reia dacă sesizarea este aprobată

Conform legii, contestaţia poate fi făcută la Curtea Constituţională doar după ce Biroul Electoral Central anunţă datele finale. În cursul zilei de marţi, la BEC vor ajunge procesele verbale în original, urmând ca miercuri, reprezentanţii Biroului Electoral să facă publice rezultatele finale oficiale ale alegerilor.

Abia apoi PSD poate depune contestaţia privind fraudarea alegerilor. Aceasta trebuie să conţină dovezi clare privind încercarea de fraudare.

Dacă instanţa va decide că sesizarea este justificată, al doilea tur de scrutin este reluat.

Antena 3


×
Subiecte în articol: alegeri rezultat
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close