Antena 3 CNN Politică Alarmă falsă de la Iohannis și Opoziție. Guvernul a adoptat OUG privind organizarea referendumului fără să modifice cvorumurile de participare și validitate

Alarmă falsă de la Iohannis și Opoziție. Guvernul a adoptat OUG privind organizarea referendumului fără să modifice cvorumurile de participare și validitate

Alarmă falsă de la Iohannis și Opoziție. Guvernul a adoptat OUG privind organizarea referendumului fără să modifice cvorumurile de participare și validitate
08 Mai 2019   •   21:37

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu, a declarat că în şedinţa de Guvern au fost adoptate două acte normative privind organizarea celor două scrutine din 26 mai, iar în baza acestora nu se schimbă cvorumul de participare la referendum şi nici cvorumul de validitate a rezultatului acestuia.

"Guvernul a aprobat astăzi o ordonanţă de urgenţă şi o hotărâre de guvern care includ măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea în bune condiţii a celor două scrutine ce vor avea loc pe data de 26 mai 2019, anume alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European şi referendumul naţional convocat de preşedintele României. Prin aceste acte normative sunt stabilite date tehnice care să asigure derularea corectă, transparentă şi democratică a procesului electoral. Subliniez faptul că prevederile legale referitoare la campania pentru referendum rămân cele în vigoare în acest moment. Prin urmare, nu se modifică cvorumul de participare la referendum şi nici cvorumul de validitate a rezultatului acestuia. În continuare, acestea sunt determinate în funcţie de numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente", a arătat el, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la sediul Guvernului.

Nelu Barbu a menţionat că, prin completările legislative aprobate, se asigură organizarea simultană a operaţiunilor electorale şi a celor pentru referendum, fiind vorba despre "o completare a legislaţiei" în acest sens.

"Cu alte cuvinte, cetăţenii vor vota în aceleaşi secţii de votare, cu aceleaşi ştampile, în aceleaşi intervale de timp, pe buletine de vot separate. Prezenţa la vot va fi consemnată pe liste electorale distincte, pentru cele două tipuri de scrutin, iar alegătorul va avea posibilitatea să îşi exprime dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele, în funcţie de opţiunile personale. Fiecare va decide, în momentul în care ajunge în secţia de votare. Prin cele două acte normative se asigură şi fonduri necesare pentru organizarea şi desfăşurarea simultană a alegerilor europarlamentare şi referendumului naţional. Astfel, Guvernul îşi îndeplineşte obligaţiile şi responsabilitatea de a asigura toate condiţiile, fie că vorbim de cele logistice, tehnice, dar şi financiare, pentru organizarea într-un termen foarte strâns a referendumului naţional convocat de preşedintele României, simultan cu alegerile europarlamentare", a menţionat Barbu.

Dăncilă: Dezinformarea din partea Opoziției funcționează. Unii aleg minciuna

"Am observat că au fost foarte multe discuții în spațiul public legate de unele aspecte din proiectul de ordonanță de urgență care completează legislația de organizare a referendumului. Este încă o dovadă, dacă mai era nevoie, că dezinformarea din partea opoziției funcționează și că în lupta electorală unii aleg minciuna în locul adevărului. În realitate, actul normativ pe care îl vom adopta astăzi, stabilește doar detaliile tehnice care să asigure derularea corectă, transparentă și democratică a procesului electoral. Ministerele au dat aviz doar pe stabilirea măsurilor care țin de buna desfășurare a alegerilor europarlamentare și a consultării populare, iar actul normativ nu conține nici un fel de modificare legată de îngrădirea vreunui drept. Guvernul acționează prin toate pârghiile legale, pentru a asigura dreptul la vot al cetățenilor, drept fundamental într-o societate democratică, și pentru a garanta corectitudinea rezultatelor", a declarat premierul Viorica Dăncilă înaintea ședinței de guvern.

×
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close