Antena 3 CNN Politică ALDE: „România este la coada clasamentului alocărilor din PIB pentru revenirea economiei”

ALDE: „România este la coada clasamentului alocărilor din PIB pentru revenirea economiei”

ALDE susține, printr-un mesaj postat pe pagina de Facebook, faptul că România este la coada clasamentului alocării din PIB pentru revenirea economiei, după pandemia de coronavirus.

ALDE: „România este la coada clasamentului alocărilor din PIB pentru revenirea economiei”
Sursa foto: Hepta
de Diana Dragotescu    |    05 Oct 2020   •   15:15

De asemenea, ALDE precizează faptul că cifra de 7% din PIB alocată de ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, nu este suficientă pentru susținerea economiei în acest moment. 

„Florin Cîțu trăiește în propria lui bulă! Se laudă cu 7% din PIB pentru susținerea economiei până la finele anului, în condițiile în care statele europene anunțau încă din luna aprilie că alocă pentru redresarea economică procente de peste 8% din PIB.

Pentru Cîțu e o mare realizare cifra de 7%, în condițiile în care la nivelul lunii aprilie, atunci când statele lumii au anunțat pachetele de susținere a economiei, țara noastră aloca doar 3,5% din PIB. Pachetul inițial al lui Cîțu ne clasa pe ultimul loc în Europa în privința susținerii economiei naționale. Chiar și cu 7% din PIB, România se află tot pe ultimele locuri în ceea ce privește sprijinirea firmelor și pentru salvarea locurilor de muncă.

Vecinii noștri, cu economii comparabile, alocă de câteva ori mai mult decât România.

Spre exemplu, Grecia a anunțat un pachet de măsuri care totalizează aproximativ 14% din PIB (24 miliarde EURO); Polonia a adoptat măsuri bugetare estimate la 104 miliarde PLN (4,6 la sută din PIB), garanții de credit și micro-împrumuturi pentru antreprenori estimate la 75 miliarde PLN (3,3 la sută din PIB), iar Fondul polonez de dezvoltare va finanța un program de lichidități de 100 miliarde PLN (4,5 la sută din PIB) pentru întreprinderi; Cehia a anunțat încă din luna aprilie că va aloca 18% din PIB pentru susținerea economiei în pandemie; Belgia a instituit un pachet de măsuri fiscale cu un impact bugetar estimat la 16,4 miliarde EURO (aproximativ 3,4 la sută din PIB), împreună cu aproximativ 52 miliarde EURO (aproximativ 12 la sută din PIB) din garanții de împrumut. (sursa date: Fondul Monetar Internațional – Policy Responses to COVID-19).

Nu are sens să continuăm comparațiile cu state precum Germania, Franța sau Italia, pentru că oricum am analiza, comparativ cu alte țări, România este la coada clasamentului alocărilor din PIB pentru revenirea economiei.

Cu cei 7% pe care îi prognozează Cîțu, suntem în continuare printre ultimele state din UE la nivelul alocărilor din PIB pentru economie. Cîțu și ceilalți reprezentanți din Guvernul Orban știu un singur lucru: așteaptă să vină bani de la Uniunea Europeană! Așadar, unde e marea reușită a Guvernului PNL?”, este mesajul postat de ALDE pe Facebook. 

×
Subiecte în articol: ALDE
Parteneri
Anunț important pentru români: ”Prețul polițelor RCA nu va crește”
x close