Antena 3 CNN Politică Alegeri 2024 | Guvernul trebuie să decidă dacă va comasa alegerile prezidenţiale cu cele locale

Alegeri 2024 | Guvernul trebuie să decidă dacă va comasa alegerile prezidenţiale cu cele locale

Coaliția de guvernare are fix o lună la dispoziție pentru a decide dacă va comasa primul rând de alegeri din 2024, respectiv alegerile prezidențiale cu cele locale, de la finalul lunii septembrie.

de Alina Tănase    |    01 Ian 2024   •   17:41

Scenariu în care, românii ar urma să meargă anul acesta de patru ori la urne, în loc de cinci. E, de altfel, pentru prima dată în istoria României când toate alegerile electorale au loc în același an.

Primele alegeri din anul acesta sunt cele europarlamentare, programate pentru data de 9 iunie. Urmează alegerile locale care ar trebui să aibă loc la finalul lunii septembrie. 

Dacă ne uităm la calendarul actual, fără să existe o comasare a alegerilor, următoarele ar fi alegerile prezidențiale, în luna noiembrie, iar cele parlamentare în luna decembrie. 

Citește și: Alegeri 2024 | Zeci de ţări au alegeri prezidenţiale sau parlamentare în acest an

La acest moment, în coaliția de guvernare se discută tot mai mult de posibilitatea comasărilor locale cu turul 1 al alegerilor prezidențiale, variantă care ar presupune ca cele două să aibă loc la finalul lunii septembrie, iar președintele nou ales să aștepte aproximativ două luni până să poată prelua mandatul de la actualul președinte, la finalul lunii decembrie. 

Este un scenariu pe care cei de la PNL l-au pus pe masă în coaliție. Cei de la PSD s-au opus. Decizia finală trebuie luată în luna februarie pentru că legislația electorală trebuie schimbată cu cel puțin șase luni înainte de alegeri.

×
Subiecte în articol: alegeri 2024
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close