Antena 3 Politică Alegerile prezidenţiale, pe 22 noiembrie. Secţiile speciale, supravegheate video

Alegerile prezidenţiale, pe 22 noiembrie. Secţiile speciale, supravegheate video

31 Aug 2009   •   12:41
Alegerile prezidenţiale, pe 22 noiembrie. Secţiile speciale, supravegheate video

Primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale se va desfăşura pe 22 noiembrie, urmând ca al doilea tur să aibă loc două săptămâni mai târziu, pe 6 decembrie.

Decizia a fost luată în şedinţa de luni a coaliţiei de guvernare. Iniţial a fost luată în calcul şi data de 29 noiembrie pentru primul tur, cu turul al doilea pe 13 decembrie, însă această variantă însemna ca alegerile să se desfăşoare prea aproape de Crăciun, după cum susţineau democrat-liberalii.

Fixarea zilei alegerilor prezidenţiale va face obiectul unei ordonanţe de urgenţă care va fi emisă de guvern cel mai probabil miercurea aceasta.

Potrivit vicepremierului Dan Nica, actuala lege de organizare şi desfăşurare a alegerilor prezidenţiale nu va mai fi modificată în esenţa ei printr-o ordonanţă de urgenţă aşa cum se intenţiona mai acum o lună, ci doar vor fi aplicate unele măsuri de ordin tehnic menite să prevină tentativele de fraudă electorală.

?S-a decis ca tot ceea ce înseamnă modalităţi de desfaşurare a alegerilor să fie aceleaşi ca până acum ca să nu spună că s-ar modifica regulile jocului în timpul jocului. Nu mai venim cu o ordonanţă de urgenţă pentru modificare legii alegerilor prezidenţiale, ci numai cu unele modificări tehnice? a precizat Nica.

Vicepremierul a ţinut să sublinieze că practica listelor suplimentare va fi aplicată şi la alegerile din noiembrie pentru cetăţenii români cu drept de vot care nu se vor afla în localitatea de domiciliu în timpul desfăşurării scrutinului electoral. Fiecare localitate va beneficia de câte o secţie de vot, dotată însă cu supraveghere video pentru a preveni şi identifica tentativele de turism electoral.

?Se va putea vota într-o secţie special amenajată. Pot vota doar cei care nu sunt din localitatea respectivă, câte o secţie pe localitate. Cei care vor vota astfel vor trebuie să semneze o declaraţie pe propria răspundere că nu a votat în altă parte. În toate aceste secţii vor fi instalate şi mijloace care să poată permite înregistrarea video. Cu o cameră web se poate rezolva foarte bine această problemă? a explicat ministrul social-democrat.


Cu doar o săptămână înainte, senatorul PSD, Lia Olguţa Vasilescu preciza că social-democraţii şi democrat-liberalii au convenit în şedinţa coaliţiei ca alegerile prezidenţiale să se desfăşoare în data de 22 noiembrie. "S-a discutat în şedinţa coaliţie ca data cea mai probabilă, deci se pare că este acceptată de ambele părţi, pentru 22 noiembrie", declara Olguţa Vasilescu.

Totuşi, democrat-liberalii nu s-au grăbit atunci să confirme poziţia PSD. Vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a negat faptul că PDL şi PSD ar fi convenit ca alegerile prezidenţial să aibă loc pe 22 noiembrie, ca în prezent, democrat-liberalii să ajungă la un compromis cu partenerii de guvernare.


Evenimente petrecute pe 22 noiembrie


- În 1880, Principele Carol I primeşte acordul scris din partea familiei sale privind succesiunea la tronul României, reglementată prin Constituţie

- În 1963, John Fitzgerald Kennedy este asasinat la Dallas, Texas. JFK a fost cel de-al 35-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii

- În 1990, în Marea Britanie, Margaret Thatcher a demisionat din postul de premier

Antena3.ro


×
Subiecte în articol: alegeri prezidentiale noiembrie
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal
Parteneri
x close