Antena 3 CNN Politică Alexandru Rafila, îngrijorat de târgurile de Crăciun: "Dacă vor să aibă sărbători apropiate de normalitate, să se comporte precaut"

Alexandru Rafila, îngrijorat de târgurile de Crăciun: "Dacă vor să aibă sărbători apropiate de normalitate, să se comporte precaut"

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii a vorbit despre măsurile care ar putea fi aplicate pentru Crăciun şi Revelion pentru gestionarea pandemiei.

Alexandru Rafila, îngrijorat de târgurile de Crăciun: "Dacă vor să aibă sărbători apropiate de normalitate, să se comporte precaut"
Sursa foto: Antena 3
de Claudia Popovici    |    30 Noi 2021   •   23:22

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii s-a arătat îngrijorat de felul în care decurg pregătirile pentru sărbătorile de iarnă, mai exact la târgurile de Crăciun din Bucureşti şi Brașov şi Sibiu.

Ministrul trage un semnal de alarmă şi înseamnă populaţia la precauție pentru a ne putea bucura de Crăciun şi Revelion în condiţii de normalitate.

„Dacă vor să aibă sărbători apropiate de normalitate, să se comporte precaut"

Întrebat dacă s-au discutat măsuri sau relaxări în contextul pandemiei COVID-19, Alexandru Rafila a spus: 

„Mi-e greu să vă spun acum ce se va întâmpla peste 3 - 4 săptămâni, dar eu am o preocupare față de ceea ce se întâmplă în acest moment.

Am văzut pe la târgul de Crăciun de la Brașov că era o mare frenezie, am văzut niște concerte care nu aveau nimic de-a face cu măsuri de bază care să prevină transmiterea. Eu cred că dacă oamenii vor să aibă niște sărbători cât mai apropiate de normalitate, ar trebui să se comporte mai precaut în această perioadă", a declarat Alexandru Rafila. 

"Măsurile de protecţie țin de mentalitate și de obișnuință de a respecta câteva reguli și de a ne respecta unul pe altul"

Referitor la măsurile de protecţie impuse de alte state la târgurile de Crăciun, mai exact masca de protecţie şi certificatul verde de vaccinare, ministrul a precizat că este vorba de mentalitatea şi de obișnuinta de a respecta regulile

„Nu e nimic complicat, dar să știți că și dacă ești într-un spațiu aglomerat și porți masca, tot nu e nimic complicat, dar e o chestiune de mentalitate și de obișnuință de a respecta câteva reguli și de a ne respecta unul pe altul.

Masca e obligatorie, dar din ce am văzut eu acum câteva zile la un concert de la Sala Palatului, era obligatorie, dar nu o purta nimeni! Adică,  și obligativitatea asta, că noi tot discutăm despre introducerea unor măsuri legislative, dar măsurile legislative sunt una și respectarea lor e cu totul și cu totul altceva și aici, lucrul ăsta se leagă se faptul că unii oameni cred tot felul de lucruri care mai de care mai fantasmagorice. Eu cred că e o chestiune legată de lipsa de educație",a mai explicat ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila la B1, citat de DCnews.ro.

Referitor la măsurile care ar putea fi impuse de Crăciun şi Revelion, Alexandru Rafila a subliniat că asta va depinde de contextul epidemiologic din acea perioadă.

„Trebuie văzut contextul epidemiologic, că nu o să ia nimeni vreo măsură fără să vadă care este evoluția. Noi acum suntem în scenariul verde, dar nu contează numai asta. Contează și care este trendul, dacă trendul va fi descrescător sau crescător", a mai spus Alexandru Rafila. 

Alexandru Rafila, trei scenarii pentru evoluția variantei Omicron: "În loc să avem sărbători liniștite, facem tot posibilul să le stricăm"

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, s-a arătat îngrijorat de felul cum s-au organizat târgurile de Crăciun din Capitală, acolo unde măsurile de protecţie, mai ales distanţarea nu sunt respectate.

„Lumea are impresia că pandemia s-a încheiat. În loc să avem sărbători liniștite, facem tot posibilul să le stricăm. Comportamentul individual este cel care o sa dicteze situaţia pe care o să o întâmpinam de sărbători şi mai ales după sărbători, în ianuarie. Faptul că ne aflam pe un trend descendent ar trebui consolidat. Măcar să se golească spitalele. Încă sunt cifre îngrijorătoare. Așteptările doar din partea Ministerului Sănătății sunt insuficiente", a precizat Alexandru Rafila, luni seara la România TV.

Alexandru Rafila, trei scenarii pentru varianta Omicron

Până acum, această variantă se transmite mai repede decât celelalte. De aici plecam cu 3 scenarii. Cel favorabil ar fi ca acesta sa se transmită mai repede, dar patogenitatea să fie mai mică. Ar deveni o viroză respiratorie obișnuita. Celelalte doua scenarii nu sunt la fel de optimiste. A doua varianta ar putea fi cu simptomatologie nemodificata faţă de varianta Delta. Asta ar duce la o şi mai mare aglomerare a sistemului de sănătate.

Cel mai rău scenariu ar putea consta într-o evoluție în care ai un număr mare de cazuri şi o simptomatologie mai gravă decât în cazul variantei Delta. Eu cred că o sa fie una dintre primele 2 variante. În general, în cazul acestor viroze, cu cât creste transmisibilitatea, s-a observat că patogenitatea tinde să scadă”, a precizat ministrul Alexandru Rafila.

Acesta exclude un nou lockdown în România în acestă perioadă, însă îi îndeamnă pe români la precauție şi responsabilitate.

 

 

 

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close