Antena 3 CNN Politică Alexandru Rafila, despre natalitatea din țara noastră: "Până la finalul acestui secol, în România vor fi doar 12 milioane de locuitori"

Alexandru Rafila, despre natalitatea din țara noastră: "Până la finalul acestui secol, în România vor fi doar 12 milioane de locuitori"

PSD a prezentat joi strategia pregătită pentru creșterea natalității în România. Profesorul Alexandru Rafila trage un semnal de alarmă și anunță că până la finalul acestui secol, în România ar putea fi doar 12 milioane de locuitori, față de aproximativ 16, câți sunt în prezent.

Alexandru Rafila, despre natalitatea din țara noastră: "Până la finalul acestui secol, în România vor fi doar 12 milioane de locuitori"
Sursa foto: Agerpres
de Maria Zărnescu    |    17 Iun 2021   •   15:36

"Acum, în România, avem undeva între 1,6 și 1,7 și acest lucru ne va duce în perioada următoare la o scădere constantă a populației cu o proiecție pentru anul 2050 de aprox. 16 - 16,5 milioane de locuitori, iar până la finalul acestui secol, puțin peste 12 milioane de locuitori.

Diferența între numărul de persoane care mor anual în România și numărul de copii care se nasc în fiecare an este de cel puțin 50.000 de persoane", a explicat profesorul Alexandru Rafila.

PSD pregătește o strategie pentru stimularea natalității. În acest context, Marcel Ciolacu a vorbit despre o serie de măsuri pe care social - democrații le propun pentru creșterea natalității, dar și pentru o viață mai bună a familiilor din România.

Printre propunerile social-democraților se numără suspendarea ratelor la bancă pentru familiile tinere, pentru o perioadă de timp, acordarea de ajutoare pentru părinți, dar și de servicii medicale.

Marcel Ciolacu: "Soluția pentru natalitate nu ține doar de durata concediului de maternitate sau de nivelul alocației"

"În proiectul de astăzi vorbim de trei măsuri: creșterea alocațiilor, deduceri pentru salariații cu copii, tichete sociale pentru stimularea participării copiilor cu vârste de până la 6 ani la învățământul preșcolar, indiferent dacă vorbim de cel public sau privat, incluzând prevederi speciale pentru familiile monoparentale și pentru cele cu mai mult de trei copii.

Soluția pentru natalitate nu ține doar de durata concediului de maternitate sau de nivelul alocației. Familiile tinere au nevoie de servicii, de creșe moderne, de școli, de servicii de sănătate adecvate. (...) Tinerele familii trebuie să fie sprijinite și în achiziționarea unei locuințe și trebuie ajutate pe perioada în care copilul este mic, inclusiv prin suspendări ale plății ratelor", a anunțat liderul PSD, Marcel Ciolacu.

 

×
Subiecte în articol: Alexandru Rafila natalitate România
Parteneri
Abonează-te la canalul oficial de WhatsApp al Antena CNN
x close