Antena 3 CNN Politică Alfred Simonis, despre scandalul alocațiilor: "Se tranzacționează viața românilor pe interese politice"

Alfred Simonis, despre scandalul alocațiilor: "Se tranzacționează viața românilor pe interese politice"

Liderul deputaților PSD intervine în scandalul alocațiilor. Alfred Simonis susține că actuala guvernare nu dorește să ajute românii, iar viața cetățenilor este "tranzacționată pe interese politice în funcție de partidele din coaliție".

Alfred Simonis, despre scandalul alocațiilor: "Se tranzacționează viața românilor pe interese politice"
Sursa foto: Agerpres
de Georgiana Adam    |    15 Iun 2021   •   12:17

Social - democratul susține că în buget există bani pentru majorarea alocațiilor destinate copiilor, în anul 2021, dar aceștia ar urma să deservească clientela de partid și nu calitatea vieții minorilor din România.

"Oamenii aceștia tranzacționează viața românilor pe interese politice, în funcție de ce îi convine fiecărui partid din coaliție. În al doilea rând, e foarte important ceea ce ați spus și trebuie întărit, că practic noi am făcut o lege prin care de la  1 ianuarie 2021 trebuiau dublate alocațiile, Guvernul în care Cîțu era ministru al Finanțelor a stabilit că practic se vor mări alocațiile cu 20% de la 1 ianuarie și de la 1 iulie cu alți 20%, deci practic pe proiectul lor.

Astăzi, încearcă ca acea majorare, propusă de ei până la urmă, evident, în schimbul dublării alocațiilor pe care am propus-o noi, să fie eliminată. (...) Cîțu era ministru al finanțelor, Cîțu trebuia să știe dacă poate să fie sau nu majorate aceste alocații.

Simonis: "Evident că există bani pentru majorarea alocațiilor"

Evident că bani sunt, dar ne-am învățat de la acest Guvern, ca fiecare măsură bună luată în sprijinul românilor și acum este vorba despre copiii români, să nu fie eficientă pentru ei, să nu și-o dorească și să își dorească ca aceste majorări să se aloce către clientela de partid", a explicat Alfred Simonis, liderul deputaților PSD, la Antena 3.

"Majorarea este în proiectul de buget, proiectul bugetului Cîțu, acești bani au fost prevăzuți de la începutul anului. Decizia de a nu majora este o măsură iresponsabilă care nu face decât să continue politica de dreapta făcută de PNL, PDL de a nu ajuta românii cu nimic", a mai adăugat Simonis. 

Alocațiile nu mai cresc de la 1 iulie 2021

Alocaţiile copiilor nu vor mai fi majorate de luna viitoare, aşa cum se vorbea iniţial, după votul de marţi pe această lege.

Comisia de Muncă din Parlamentul României a respins amendamentul care prevedea creșterea alocațiilor începând cu luna următoare. 

La votul de marţi, au fost 8 voturi "pentru" şi 10 "împotrivă". Astfel, prin acest vot, s-a respins majorarea alocaţiilor cu 20% de la 1 iulie.

Acum, cel mai probabil, majorarea alocațiilor se va face din ianuarie 2022.

Următoarea mărire de alocaţii, în 2022

În septembrie 2020, Guvernul a adoptat OUG 123/2020 ce prevedea o dublare a alocaţiilor de la acea dată, majorare care urma să se facă în cinci etape. Primele două, din august 2020 şi ianuarie 2021, au fost deja respectate, celelalte trei fiind prevăzute pentru iulie 2021, ianuarie 2022, și iulie 2022.

În prezent, după mărirea din ianuarie 2021, alocaţiile au o valoare de 427 lei, pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani şi pentru copiii cu handicap până la 18 ani, şi de 214 lei, pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani.

UDMR propune alocații diferențiate pentru copii în funcție de veniturile familiilor

Preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, transmite că a propus în cadrul şedinţei coaliţiei guvernamentale o diferenţiere a alocaţiilor pentru copii în funcţie de veniturile familiilor.

„Am vorbit de alocaţii pentru copii, rămâne varianta Senatului. Asta înseamnă că creşterea de 20% se va operaţionaliza începând cu 1 ianuarie. Noi am propus o schimbare de filosofie pentru alocaţiile copiilor, să legăm de venituri şi să fie deductibilă din impozitul după venit.

Deci, este o schimbare propusă, pe care o vom discuta în acest an, în aşa fel încât să încercăm să introducem începând din anul 2023”, a afirmat, luni, Kelemen Hunor. 

Vicepremierul Dan Barna a declarat că varianta propusă de UDMR va fi analizată.

×
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close