Antena 3 CNN Politică Ambasadorul Rusiei la Bucureşti: Scutul antirachetă dezvoltat de SUA este o problemă pentru Moscova

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti: Scutul antirachetă dezvoltat de SUA este o problemă pentru Moscova

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti: Scutul antirachetă dezvoltat de SUA este o problemă pentru Moscova
Sursa foto: Foto: Mediafax
11 Noi 2012   •   11:14

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Oleg Malghinov, a declarat, într-o emisiune televizată, că scutul antirachetă dezvoltat de SUA în Europa, inclusiv la baza românească Deveselu, este o problemă pentru Moscova, care îl percepe ca pe o ameninţare la adresa securităţii sale.
   
"Le-am spus tuturor conducătorilor României: şi preşedintelui, şi Administraţiei Prezidenţiale, şi Guvernului, că da, subiectul scutului antirachetă reprezintă o problemă pentru Rusia. Înţelegem, că în această chestiune, România nu joacă un rol esenţial, determinant. Este, totuşi, un proiect dezvoltat şi implementat sub egida Washingtonului, Statelor Unite ale Americii. De aceea, negocierile de bază Rusia le poartă cu Washingtonul. Am citit cu atenţie declaraţia domnului Băsescu, în care a spus că un astfel de scut este necesar pentru apărarea împotriva unor ofensive etc. Această chestiune se poate discuta, se poate discuta", a afirmat Malghinov.
   
El a invocat faptul că Mitt Romney, candidat la preşedinţia SUA, a spus recent că Rusia este "inamicul geopolitc numărul unu" al Washingtonului. "Este adevărat că a câştigat Obama, dar peste patru ani Obama nu va mai fi. În orice caz, el îşi încheie mandatul. Cine va urma?", a argumentat Malghinov.
   
De asemenea, el a explicat că Rusia este îndreptăţită să ceară garanţii şi săncerce să restabilească paritatea cu scutul antirachetă pentru a reface echilibrul strategic. "Nici un politician responsabil al ţării sale, fie că este preşedintele României, preşedintele Federaţiei Rusiei sau preşedintele SUA nu va urma o linie politică, care în perspectivă va pune sub ameninţare siguranţa statului său (...) Atunci când suntem puşi în faţa faptului că savanţii, strategii militari fac calcule şi spun că scutul va reprezenta o ameninţare la adresa forţelor strategice ale Rusiei, trebuie să restabilim această paritate, acest echilibru", a  spus Malghinov.
   
Totodată, el a menţionat că e nevoie de garanţii juridice acordate Rusiei că scutul nu va fi folosit împotriva sa. "Ne aflăm acum într-o fază, în care spunem bine, înţelegem acele ameninţări împotriva cărora este destinat, în cuvinte, scutul antirachetă. Pentru situaţia atacurilor cu rachetă din exteriorul ţării, să spunem din sud etc. sau în cazul în care rachetele ar putea ajunge în mâinile teroriştilor. Bine, dar haideţi aceste ameninţări, căci ele reprezintă ameninţări şi pentru noi, să le soluţionăm împreună. Haideţi, în primul rând, să cădem de acord asupra unui document juridic, care să spună că acest sistem antirachetă nu va fi folosit împotriva forţelor strategice ale Federaţiei Ruse. Să ne asumăm nişte obligaţii juridice. Haideţi să vedem dacă unele sectoare de responsabilitate se pot împărţi, dacă putem lucra împreună - căci toate aceste acţiuni ajută la construirea încrederii şi atunci când acest proces va merge, fiind acceptabil pentru toţi partenerii, vom putea colabora", a mai afirmat ambasadorul rus.

×
Parteneri
Panică în plină noapte: Avertizare Ro-Alert în Tulcea, Galaţi şi Brăila
x close