Antena 3 CNN Politică Anastase: Legea votului uninominal ar trebui modificată în 2010

Anastase: Legea votului uninominal ar trebui modificată în 2010

Anastase: Legea votului uninominal ar trebui modificată în 2010
Sursa foto: Roberta Anastase
14 Mai 2009   •   14:16

Legislaţia privind votul uninominal ar trebui modificată în 2010 pentru a elimina careneţele existente, a afirmat joi,
preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, în cadrul dezbaterii "Reprezentarea diasporei şi votul românilor din străinătate". Democrat -liberala este de părere că anul viitor ar trebui modificată Legea electorală, pentru ca rezultatele votului să reflecte dorinţa electoratului .

"Trebuie să finalizăm sau să schimbăm legislaţia electorală, astfel încât rezultatele alegerilor să reflecte în totalitate voinţa românilor (...) Anul acesta, an electoral cu două scrutinuri, cred că putem doar să abordăm problema. Probabil anul viitor va trebui dedicat cu curaj finalizării legislaţiei pe votul uninominal", a spus joi preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.
În opinia preşedintelui Camerei Deputaţilor, hibele actualei legislaţii electorale privesc mai ales românii din străinătate, care sunt subreprezentaţi, iar exercitarea votului lor este anevoioasă din cauza distanţelor care trebuie parcurse până la secţiile de votare amenajate de Ministerul de Externe.

Politologul Cristian Pârvulescu, reprezentant al Asociaţiei Pro Democraţia a atras atenţia că modificarea Legii electorale în sensul uşurării votului pentru românii din străinătate va întâmpina opoziţia partidelor politice. "Pro Democraţia a propus, în 2007 şi 2008, introducerea votului prin corespondenţă pentru românii din afara graniţelor, dar partidele politice n-au acceptat pe motiv că serviciile poştale nu funcţionează bine. În realitate, toate partidele se temeau că alte partide ar putea folosi frauda", a arătat Pârvulescu.

El a explicat că partidele politice nu au nici un interes să ofere condiţii mai bune de vot pentru românii din diaspora de vreme ce aceştia sunt mai puţin influenţaţi de deciziile partidelor româneşti. "Nu sunt impedimente tehnice pentru votul prin corespondenţă, ci sunt impedimente politice. Partidele se tem că românii de dincolo de graniţă scapă controlului lor şi preferă să nu le dea posibilitatea să voteze", a spus Pârvulescu.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Roberta Anastase
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close