Antena 3 CNN Politică Andrei Pleşu: Băsescu nu are niciun fel de respect şi de simpatie pentru oamenii de carte

Andrei Pleşu: Băsescu nu are niciun fel de respect şi de simpatie pentru oamenii de carte

Andrei Pleşu: Băsescu nu are niciun fel de respect şi de simpatie pentru oamenii de carte
Sursa foto: Foto: Intact Images
28 Iul 2011   •   21:16

Fostul consilier prezidenţial Andrei Pleşu a declarat, într-o postare pe blogary.ro, că preşedintele Traian Băsescu şi-ar fi dat seama că „dă foarte bine să fie înconjurat de oameni intelectuali”, fără a fi vreun iubitor de cultură.

"Pragmatismul notoriu al preşedintelui l-a făcut să simtă rapid că dă foarte bine să fie înconjurat de intelectuali. Nu uita cum a câştigat el primele alegeri. Când a câştigat împotriva lui Năstase, intelectualii sunt cei care l-au votat şi, în general, micul procent de oameni care erau, în principiu, din categoria anti-Năstase, anti-Iliescu. Ăştia, în general, erau intelectuali. Atunci a apărut normal ca el să mizeze pe ăştia, deşi nu este sigur că e convingerea lui intimă că sunt utilizabili", a declarat Andrei Pleşu, fost consilier prezidenţial, într-un interviu postat pe blogary.ro.

Mai mult decât atât, Pleşu a adăugat că, în opinia sa, Adriana Săftoiu, care a fost alături de şeful statului mai mulţi ani, a jucat un rol în a-i sugera că ar fi bine să fie "anturat de câteva nume care să aibă o anumită greutate".

"Opţiunea lui şi criteriile lui au fost pragmatice, nu intelectuale, să nu ne facem iluzii. Deci cine îşi imaginează că el a spus: Mă, mie îmi trebuie nişte băieţi fini, oameni citiţi, iar atunci îi aleg pe cutare şi pe cutare... Nu! El a spus: Mie mi-ar trebui să ies pe scenă anturat de o echipă care să sune frumos la ureche, ceea ce a şi făcut, dar e important să ştim că n-a făcut-o fiindcă iubeşte cultura şi pe intelectuali. Experienţa mea personală cu el este că el nu are niciun fel de respect şi de simpatie umană pentru oamenii de carte. El, în sinea lui, are un hohot de râs când se gândeşte la băieţii ăştia", a mai spus Pleşu.

Cu toate acestea, fostul consilier l-a catalogat pe şeful statului ca fiind pragmatic şi inteligent.

Andrei Pleşu a fost numit consilier prezidenţial în decembrie 2004, cînd preşedintele Traian Băsescu a preluat primul mandat de şef al statului. El a demisionat din funcţie în mai 2005.

 

×
Subiecte în articol: andrei plesu Traian Băsescu
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close