Antena 3 CNN Politică ANI îl acuză pe primarul Timișoarei, Dominic Fritz, de conflict de interese

ANI îl acuză pe primarul Timișoarei, Dominic Fritz, de conflict de interese

dominic fritz Hepta  Mediafax Foto Sebastian Tataru
Alături de Fritz, mai sunt acuzate alte patru persoane în acest caz. Sursa foto: Hepta Mediafax - Sebastian Tataru
10 Iul 2024   •   09:39

Agenția Națională de Integritate îl acuză pe primarul Timișoarei, Dominic Fritz, de conflict de interese administrativ, potrivit unui comunicat al instituţiei, remis miercuri presei.

Astfel, potrivit ANI, Dominic Fritz ar fi împrumutat bani, în campania electorală de acum patru ani, de la o persoană fizică iar ulterior a semnat ca primar un act administrativ în folosul societății reprezentate de cel de la care a împrumutat bani.

„Fritz Dominic Samuel, Primar al Municipiului Timișoara, Jud. Timiș

Conflict de interese administrativ

Persoana evaluată a contractat un împrumut în campania electorală de la o persoană fizică. 

Ulterior, în perioada exercitării mandatului de primar, în luna noiembrie 2020, a întocmit un act administrativ în folosul societății reprezentată de persoana fizică, încălcând regimul juridic al conflictelor de interese.

Astfel, persoana evaluată a încălcat prevederile art. 70 din Legea nr. 161/2003 coroborate cu prevederile art. 228, alin. (1), lit. b) din O.U.G. nr. 57/2019.

Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. 

Persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare”, se arată în comunicatul ANI.

Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat starea de incompatibilitate sau conflict de interese în cazul a cinci persoane, printre care şi Fritz.

Astfel, Stănculescu Florentina, prefect al județului Giurgiu, „se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 10 noiembrie 2022, întrucât, exercită funcția de vicepreședinte al unui partid politic simultan cu deținerea funcției publice din cadrul Consiliului Județean Giurgiu”.

În stare de conflict de interese administrativ au mai fost găsiți trei consilieri locali: Mocanu Neculai, CL Râșnov, Trifan Cristian-Gheorghe, CL Sânnicolau Român, și Crișan Gheorghe Dumitru, CL Vadu Moților.

Dominic Fritz: Mi-au făcut și mie un dosărel. O să atac raportul ANI în instanță

În replică, Dominic Fritz susţine că ANI i-a făcut un dosar şi va ataca raportul în instanţă. 

Edilul Timişoarei spune că demersul este absurd și neacoperit de fapte şi îi pune lui „o etichetă de pătat politic”.

„Mi-au făcut și mie un dosărel. 

Agenția Națională de Integritate consideră că în noiembrie 2020 m-am aflat într-o situație de conflict de interese administrativ și propune să mi se înceteze mandatul. 

Bineînțeles că tot demersul este absurd și complet neacoperit de fapte. Iar eu voi combate în instanță toată bizareria menită să mi se lipească și mie o etichetă de pătat politic.

E ca la Radio Erevan: ei spun că am participat la elaborarea unui PUZ pentru un beneficiar care mi-a împrumutat bani - doar că nu am participat, nu a fost beneficiar și nu mi-a împrumutat mie bani. 

Un arhitect a elaborat documentația tehnică pentru PUZ-ul unui client. Acel PUZ a trecut toate etapele înainte să ajung eu primar, cu tot cu semnătura predecesorului meu. Când am preluat mandatul, lipsea doar votul din Consiliul Local. 

Ca să nu intre o documentație semnată de fostul primar în noul consiliu, m-au rugat colegii în primele zile de mandat să semnez încă o dată referatul de aprobare care trimite documentația, fără să fie schimbată o virgulă, în CL. 

Arhitectul, care nu este beneficiarul PUZ-ului cum susține ANI, ci doar l-a elaborat pentru un client, fără să beneficieze în vreun fel de votarea sau ne-votarea lui, este și consilier local USR. 

A împrumutat campania de primar din 2020 cu 25.000 lei, sumă din care eu personal nu am văzut niciun leu și care au fost restituiți în momentul în care AEP a returnat banii de campanie (așa se finanțează campaniile electorale în România). 

Asta este povestea pe scurt. O să auziți multe atacuri în următoarele zile. O să atac la rândul meu raportul ANI în instanță și nu am niciun dubiu că voi primi dreptate.

O să-mi apăr onoarea și integritatea indiferent cui i s-a pus pata pe mine. 

Mulțumesc că îmi sunteți alături”, a reacţionat primarul Timişoarei, Dominic Fritz, miercuri, pe pagina de Facebook.

Mi-au făcut și mie un dosărel. Agenția Națională de Integritate consideră că în noiembrie 2020 m-am aflat într-o...

Publicată de Dominic Fritz pe Marţi, 9 iulie 2024

 

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close