x close

Antonescu: Am cam fost daţi afară de la guvernare. USD: Susţinem restructurarea Guvernului, dacă e consens în USL. Premierul, interimar la Finanţe. USD nu se rupe

de M.Z.    |    19 Feb 2014   •   15:27
Antonescu: Am cam fost daţi afară de la guvernare. USD: Susţinem restructurarea Guvernului, dacă e consens în USL. Premierul, interimar la Finanţe. USD nu se rupe 418 Foto: Agerpres
Crin Antonescu îi dă încă un ultimatum lui Victor Ponta. Până luni, trebuie să spună dacă merge cu USL sau cu USD, spune Antonescu. "Am cam fost daţi afară de la guvernare", susţin liberalii. Dacă Ponta nu acceptă propunerile, Antonescu ameninţă cu retragerea din guvern şi va cere demisia unui executiv format din reprezentanţi USD.

Totodată, Uniunea Social Democrată (USD) nu încalcă protocolul USL şi s-a format ca alianţă pentru alegerile europarlamentare. Într-un comunicat, liderii USD subliniază că încă de la înfiinţare, liberalii au fost de acord cu acest lucru. De asemenea, decizia a fost luată după ce PNL a vrut să participe separat pe listele de la europarlamentare organizate la sfârşitul lunii mai. Reacţia vine după ce preşedintele PNL Crin Antonescu a cerut, de urgenţă, desfiinţarea acestei alianţe.

În ceea ce priveşte situaţia ministerelor de unde patru demnitari şi-au dat demisia, Victor Ponta va conduce interimar Finanţele, iar Constantin Niţă, Ministerul Economiei.


Update 15.27 - Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat miercuri, la Antena 3, că a avut o convorbire telefonică cu Traian Băsescu, în care şeful statului i-a cerut stabilitate.
 
Update 15.04 - Curtea de Apel Alba Iulia a judecat astăzi dosarul în care Klaus Iohannis a dat în judecată Agenţia Naţională de Integritate, iar Curtea de Apel Alba a decis amânarea pentru 14 martie.
 
În cazul în care Klaus Iohannis, care este propus pentru Ministerul de Interne şi funcţia de vicepremier, va pierde, atunci situaţia se schimbă complet şi PNL va negocia. 
 
Potrivit DC News, acesta ar fi şi motivul pentru care Victor Ponta a amânat numirea miniştrilor propuşi de PNL în guvern. 
 
ANI a sesizat Parchetul pentru o presupusă stare de incompatibilitate a lui Iohannis, care ocupă simultan funcţia de primar şi pe cea de reprezentant al municipiului Sibiu în Adunarea Generala a Acţionarilor de la SC Apa Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 şi la SC Piete SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale. 
 
Primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, a contestat decizia ANI în 31 mai, la Curtea de Apel Alba Iulia.

 
Update 14.20 - Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretele prin care ia act de demisiile lui Daniel Chiţoiu şi Andrei Gerea şi îi numeşte interimari pe premierul Victor Ponta ca ministru al Finanţelor şi vicepremier şi pe Constantin Niţă la Economie.
 
"Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat miercuri, 19 februarie a.c., Decretul prin care se ia act de demisia domnului Daniel Chiţoiu, viceprim-ministru, ministrul Finanţelor Publice, şi se constată încetarea funcţiei acestuia de membru al Guvernului şi Decretul prin care se desemnează domnul Victor-Viorel Ponta, prim-ministru al Guvernului României, ca ministru interimar al Finanţelor Publice, viceprim-ministru", informează Administraţia prezidenţială.
 
De asemenea, "preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat miercuri, 19 februarie a.c., Decretul prin care se ia act de demisia domnului Andrei-Dominic Gerea, ministrul Economiei, şi se constată încetarea funcţiei acestuia de membru al Guvernului şi Decretul prin care se desemnează domnul Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, ca ministru interimar al Economiei", precizează sursa citată.
 
Update 14.10 - Imediat după încheierea conferinţei lui Crin Antonescu, liderii USD au dat un comunicat de presă în care spun că susţin restructurarea Guvernului, "în măsura în care există un consens între toate cele patru partide care formează USL".
 
"În acest sens, considerăm necesar ca toate partidele care formează USL să depună eforturi în vederea identificării unei soluţii consensuale, care să implice acordul tuturor celor patru partide componente ale USL", se mai arată în comunicatul dat publicităţii de Biroul de presă al PSD.
 
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că liberalii îi stau la dispoziţie până luni premierului Victor Ponta cu propunerile pe care le-au făcut pentru Guvern, el acuzându-l pe Ponta că a inventat pretexte pentru a nu-l accepta pe Klaus Iohannis vicepremier. Liderul PNL a adăugat că, aşa cum a creat "USD care să substituie treptat USL", Victor Ponta construieşte astăzi "un guvern USD care să înlocuiască guvernul USL".
 
Întrebat dacă acest lucru înseamnă ieşirea PNL de la guvernare, Antonescu a răspuns: "Până una, alta, am cam fost daţi afară de la guvernare".


Update 13.10 - Crin Antonescu a spus că a declinat propunerea lui Ponta de miniştri interimari, precitând că se poate merge pe numiri definitive, urmând ca luni să meargă în Parlament cu propunerea lui Iohannis şi tot luni să încheiem criza.

"Ponta nu a fost de acord cu propunerea noastră şi a vrut să numească interimari", a mai spus Antonescu.

Principalele declaraţii ale lui Crin Antonescu:

PNL ar deveni o anexă a USD

- Ponta ne pune in fata faptului de a deveni un membru ascuns sau anexă a USD, dar nu avem niciun fel de motiv sa acceptam transformarea USL intr-o constructie PSD-istă cu partide artificiale, care mai pastreaza două litere pentru inselarea alegătorilor.

- Niciodata nu e placut pentru un partid sa nu mai fie la guvernare.

- Surpriza lui Ponta a fost ca PNL nu se rupe

- PNL in momentele-cheie din istoria sa a devenit ca pune prestigiu, intertes phzblica inaintea demnitarilor

- Ponta trebuie sa tina cont de propunerile noastre, daca doreste sa mergem mai departe. Doreste sa mergem mai departe sau inlocuirea USL cu USD?

- nu ni s-a dat niciun raspuns despre propunerea la legea amnistierii si gratierii, fapt ca ma face sa cred ca Ponta ar prefera o alta majoritate cu care sa treaca aceasta lege, la care noi nu suntem parte. Raspunsul este la domnul Ponta

Exista frica fata de Klaus Iohannis

- despre Iohannis: el nu este o sperietoare pentru nimeni, nu este un prim-ministru din umbra, nici un element al unei alte constructii politice, ci a castigat un anumit prestigiu in comunitatea sa, in spatiul public romanesc, am reusit sa-l aducem in randurile partidului nostru 

- e un om gata sa lase primaria pentru care a  fost ales cu 80%, pentru a servi Romania in Guvern

- asta ne arata ca domnul Ponta are alte ganduri, atunci de ce nu-l accepta?. Ei vor fie MAI, pe care sa-l controleze. De ce un om care are reputatia fermitatii este blocat sa merga intr-o pozitie importantă

- pana luni, PSD si Victor Ponta pot da raspunsul corect, noi suntem inca aici, pe pozitiile pe care cetatenii Romaniei ne-au mandat sa fim

- speram ca Victor Ponta va alegea calea legitimitatii

- protocolul USL este in vigoare, este incalcat in anumite puncte, dar se poate merge inainte


- despre partile secrete din protocolului USL: daca nu ma lasa pe mine memoria, eu nu stiu de parti secrete ale unui asemenea protocol. El are niste similaritati cu Ribbentrop-Molotov, dar nu chiar niste clauze secrete

- luni seara sau marţi, Romania va avea fie un guvern USL, fie un guvern USD, aceasta este alegerea lui Ponta. Guvern USD lipsit de orice legitimitate, caruia noi ii vom cere demisia imediat

- noi am cam fost dati afara de la guvernare, ca au fost numiti ministri interimari, iar noi am propus sa fie numiti plini colegii propusi

- in acest moment suntem la guvernare, intr-o conditie speciala pana luni. Luni speram sa fim pe deplin la guvernare
 
- PNL a obtinut scoruri foarte mici si a putut foarte greu sa-si apere valorile, dar PNL nu e facut sa stea numai la putere, iar partidul in acest moment vrea sa guverneze

- daca Ponta vrea sa incalce votul cetatenilor si sa scoată PNL de la guvernare, dar poate i-a pierit ideea ieri


Update 13.09Radu Tudor: Antonescu vrea să fie dat afară de la guvernare, îl duce pe premier într-o stare de disperare

Update 12.46 - Bogdan Chirieac: Direcţia este una singură, ruperea USL. Îşi dau coate cine să anunţe ştirea

Update 12.25 - Premierul Victor Ponta a anunţat, miercuri, în şedinţa de Guvern, că a transmis către Preşedinţie cererile de retragere din funcţie ale miniştrilor Daniel Chiţoiu şi Andrei Gerea, la solicitarea acestora.

Potrivit lui Ponta, Antonescu a refuzat să numească interimari la aceste ministere, astfel că ministrul Constantin Niţă va conduce interimar Ministerul Economiei, iar premierul, portofoliul de la Finanţe.

"În speranţa că până luni voi avea de la colegii liberali propunerile, acestea sunt deciziile", a spus Ponta.


Update 12.19 - Premierul Victor Ponta va fi ministru interimar la Finanţe, iar Constantin Niţă va asigura interimatul de la Ministerul Economiei, anunţă Guivernul.

Daniel Chiţoiu şi Andrei Gerea şi-au dat demisiile din funcţiile de miniştri la Finanţe şi Economie.


Update 12.13 - Eugen Nicolăescu nu şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Sănătăţii, el aşteaptă să fie revocat din funcţie.
 
Update 12.02 - Crin Antonescu va susţine o conferinţă de presă la ora 13.00.

Update 11.52 - Crin Antonescu, Daniel Chiţoiu şi Andrei Gerea au plecat de la Guvern.

Crin Antonescu şi Victor Ponta au discutat timp de aproape 15 minute, faţă în faţă, pentru prima dată de la izbucnirea acestei crize fără precedent în USL.

Nu sunt cunoscute concluziile, cert este că Antonescu a plecat în urmă cu puţin timp de la Guvern, însoţit de miniştrii demisionari Andrei gerea şi Daniel Chiţoiu. 

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marţi, după şedinţa Biroului Politic, că PNL a decis că îşi menţine propunerile pentru posturile de miniştri, inclusiv cea referitoare la postul de vicepremier pentru Klaus Iohannis, dorind, până la 15 iunie şi scăderea numărului de ministere.
 

Update 11.35 - Preşedintele Senatului şi, totodată, şeful PNL, Crin Antonescu a ajuns la guvern în urmă cu puţin timp, pentru o discuţie cu premierul Victor Ponta
 
Din primele informaţii, este vorba de o discuţie în cadrul USL, în legătură cu situţia de acolo, după ce aseară preşedintele PNL i-a dat un ultimatum.

Cel mai probabil, premierul Ponta l-a sunat pe Antonescu, pentru a se întâlni să discute despre miniştri interimari şi demisiile celor patru miniştri.

 
Update 11.30 - Purtătorul de cuvânt al PNL a precizat, miercuri, că BPN al partidului a stabilit ca astăzi, Daniel Chiţoiu şi Andrei Gerea să îşi depună "în mod formal" demisiile din Guvern, în contextul în care premierul Ponta spunea luni că demisiile au fost depuse la cabinetul său, dar nu au fost înregistrate la Guvern.
 
"Biroul Politic Naţional al PNL a stabilit, în şedinţa de marţi seară, ca domnii Daniel Chiţoiu şi Andrei Gerea să îşi depună miercuri, în mod formal, demisiile din Guvern. Se respectă astfel deciziile anterioare adoptate de către Delegaţia Permanentă a PNL şi reconfirmate marţi seară în BPN, prin care ne menţinem propunerile pentru posturile de miniştri: Klaus Iohannis, ca ministru de Interne şi vicepremier, Eugen Nicolăescu ca ministru de Finanţe, Teodor Atanasiu ca ministru al Economiei şi Cristian Buşoi ca ministru al Sănătăţii", se arată într-o declaraţie a purtătorului de cuvânt al PNL, Cristina Pocora.
 
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că Daniel Chiţoiu şi Andrei Gerea încă sunt miniştri, el arătând că demisiile acestora au fost depuse la cabinetul său, dar nu au fost înregistrate la Guvern şi că situaţia lor juridică e clară.


Update 10.35 - Liderii USD, Victor Ponta, Gabriel Oprea şi Daniel Constantin, precizează că noua alianţă electorală s-a format în urma deciziei comune a PNL, PSD, PC şi UNPR, de a participa pe liste separate la alegerile europarlamentare din mai, iar aceasta nu încalcă protocolul USL.

"Uniunea Social Democrată s-a format ca alianţă electorală în urma deciziei comune a PNL, partid reprezentat prin vocile domnilor Crin Antonescu şi Klaus Iohannis, respectiv a celorlalte trei partide care formează Uniunea Social Liberală, PSD, PC şi UNPR, de a participa pe liste separate la alegerile europarlamentare din mai 2014", se arată într-un comunicat al USD semnat de Victor Ponta, Gabriel Oprea şi Daniel Constantin.
 
Cei trei susţin că, prin înfiinţarea USD, nu se încalcă protocolul Uniunii Social Liberale, "dat fiind că articolul 9, punctul 8 din document, invocat de către colegii din PNL, se referă strict la participarea separată în alte alianţe electorale la alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale".
 
"În protocolul USL nu se precizează nimic despre participarea la alegerile europene, iar USD este o alianţă electorală formată în perspectiva participării comune la alegerile pentru Parlamentul European", se arată în comunicat.
 
Conform sursei citate, USD şi-a asumat încă de la formare programul politic şi obiectivele USL."Uniunea Social Democrată nu este în afara şi nici împotriva USL", se mai arată în comunicat. 

Foto: Agerpres

Liderii USD menţionează că, de altfel, chiar de la înfiinţare, colegii lor liberali au salutat înfiinţarea USD.
 
În acest sens, în comunicat este citat liderul PNL Crin Antonescu cu o declaraţie din 10 februarie, în care spunea: "Că vom merge pe liste separate se ştia de mult. Uniunea sau alianţa electorală pentru alegerile europarlamentare constituită astăzi nu este nicio surpriză. Din punctul meu de vedere, este un lucru normal, un lucru anticipat, este o alianţă formată din aliaţi ai noştri şi urez succes la europarlamentare. (...) Noi vom candida la alegerile europarlamentare sub sigla PNL. Nu e niciun fel de confuzie în această privinţă şi asta ne interesează pe noi".
 
Liderii USD consideră că "ridicarea publică a acestui subiect este un simplu pretext politic, într-un moment în care România are nevoie de stabilitate".

 
 
Liderul liberal a precizat totodată că PNL cere PSD, UNPR şi PC anularea imediată a documentelor referitoare la înfiinţarea USD, considerând că acestea contravin "explicit şi flagrant" protocolului USL, articolul 9, punctul 8.
 
"Nu putem interzice - şi nu avem de gând - acestor trei formaţiuni să meargă într-o formulă comună de alegeri europarlamentare, dar nu prin încălcarea protocolului în vigoare al USL şi nu prin încercarea de a substitui - cu posibilitatea de a înşela electoratul - o titulatură care a însemnat şi însemnă cu totul altceva şi anume USL", a spus Antonescu.
 
De asemenea, Antonescu a precizat că, dacă partenerii continuă cu USD, atunci se situează în afara prevederilor protocolului USL.


Foto: Intact Images


Ştirea iniţială 10.30

Premierul Victor Ponta şi vicepremierul Liviu Dragnea sunt miercuri dimineaţă la Guvern, de acolo de unde, în urmă cu puţin timp, a plecat Daniel Constantin. De asemenea, la şedinţă a sosit şi Daniel Chiţoiu.

Astăzi va avea loc cea de-a doua şedinţă de Guvern cu miniştrii liberali care n-au fost înlocuiţi încă. PNL le-a cerut miniştrilor să-şi prezinte demisiile astăzi.

Premierul Victor Ponta a anunţat că nu vrea să semneze demisiile lor până nu are noile propuneri din partea liberalilor. 

Ministrul demisionar al Economiei, Andrei Gerea, a declarat, marţi seară, finalul şedinţei Biroului Politic Naţional al PNL, că demisia sa din funcţie va fi înregistrată cel mai probabil miercuri.

Cele patru propuneri PNL sunt Klaus Iohannis - vicepremier şi ministru de Interne (în locul lui Radu Stroe, demisonat în luna ianuarie), Teodor Atanasiu - ministru al Economiei (în locul lui Andrei Gerea), Eugen Nicolăescu - ministru de Finanţe (în locul lui Daniel Chiţoiu), Cristian Buşoi - ministru al Sănătăţii (în locul lui Eugen Nicolăescu, propus la Ministerul Finanţelor).
 
Între timp, guvernul trebuie să aprobe angajamentele în faţa FMI, dar deocamdată nu se ştie ce ministru de Finanţe îşi va pune semnătura pe document.
 

Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati