Antena 3 Politică Antonescu, despre raportul CE: Referirile privind reglementarea presei sunt vagi şi periculoase

Antonescu, despre raportul CE: Referirile privind reglementarea presei sunt vagi şi periculoase

01 Feb 2013   •   16:45
Antonescu, despre raportul CE: Referirile privind reglementarea presei sunt vagi şi periculoase
Sursa foto: Foto: Intact Images

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, vineri, că referirile din raportul Comisiei Europene în ceea ce priveşte reglementări în domeniul presei sunt vagi, periculoase şi comportă riscul de a intra în coliziune cu principii şi valori europene, informează Mediafax.
       
"Comportă riscul pentru autorităţile din România de a intra în coliziune cu alte mecanisme şi intituţii europene (...) Comisia vorbeşte, după părerea mea cu totul exagerat - şi pesemne sub influenţă partizană, într-un paragraf despre campanii de intimidare şi hărţuire la adresa unor judecători, unor instituţii, unor instanţe. Nu avem niciun element concret şi este riscant şi nedrept pentru o ţară ca România, ca într-un raport de circulaţie europeană şi nu numai să se formuleze atât de general aşa ceva. Niciun judecător, nicio instanţă, nicio instituţie, niciun procuror în România nu au fost împiedicaţi vreodată direct sau indirect să-şi facă treaba, să-şi dea soluţiile, să aplice legea", a susţinut Antonescu.
   
El a menţionat că în acest sens oficialii europeni trebuie să spună clar unde sunt problemele şi care sunt soluţiile.
   
"A recomanda, a sugera în mod vag, măsuri legislative de restricţionare sub o formă sau alta a activităţii jurnalistice este nu numai ineficient, dar este periculos. Trebuie să ştim în sensul acesta ce soluţii s-ar putea propune, trebuie să ne uităm în legislaţia altor ţări europene care este regimul presei şi nu putem să stăm sub MCV şi sub misiuni atribuite şi de îndeplinit care nu sunt clare", a explicat senatorul PNL.
   
Preşedintele Senatului a subliniat că elementul privind activitatea presei este nou menţionat în raportul MCV, lucru care nu a fost prevăzut în momentul iniţierii Mecanismului.

"Noi ar trebuie să avem aici o recomandare foarte clară, nu văgă: să luăm măsuri legislative. Păi ce măsuri legislative, cum ar suna articolul? Este interzis, sub pedeapsa de la ...la ...orice referire la...următoarele instituţii. Orice referire, pentru că dacă am spune doar referire critică am intra pe teritoriul perfect hazliu al interpretărilor: cât de critică a fost, a fost critică referirea sau nu? Deci am intra într-un regim care ar afecta libertatea de exprimare şi care nu se regăseşte nicăieri, dar nicăieri, în legislaţia altor ţări europene", a mai explicat Antonescu.
   

   


Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close