Antena 3 CNN Politică Antonescu: PNL sprijină controlul averilor demnitarilor, de la preşedinte până la Adi Minune

Antonescu: PNL sprijină controlul averilor demnitarilor, de la preşedinte până la Adi Minune

Antonescu: PNL sprijină controlul averilor demnitarilor, de la preşedinte până la Adi Minune
Sursa foto: Crin Antonescu
26 Apr 2010   •   12:55

PNL sprijină instituirea unui control "serios" al averilor demnitarilor şi al conflictelor de interese, a declarat luni liderul liberal, Crin Antonescu. El a precizat că parlamentarii liberali din Birourile Permanente ale celor două camere legislative vor solicita urgentarea acţiunilor în vederea rectificării Legii ANI conform deciziei CC.
"PNL, întâi de toate, este categoric un sprijinitor al ideii de control al averilor demnitarilor, un control serios, nu aşa cum s-a făcut până acum, un control care să ponească de sus în jos, care, pornind de la preşedintele României, mergând la parlamentari, la miniştri, la şefi de partid, să ajungă într-un târziu la Adrian Copilul Minune şi nu să înceapă cu Adrian Copilul Minune, un control atât al averilor demnitarilor, atât al mecanismelor acumulării acestor averi, cât şi al conflictului de interese", a afirmat Crin Antonescu, după şedinţa BPC.
Preşedintele PNL a arătat că liberalii sunt de acord şi cu existenţa ANI, dar a atras atenţia că modificarea legii de funcţionare şi organizare a acestei instituţii este responsabilitatea Parlamentului, nu a guvernului.
"Suntem de acord cu controlul averilor demnitarilor, suntem deci de acord cu existenţa acestei instituţii, Agenţia Naţională de Integritate şi credem că asta e responsabilitatea Parlamentului în urma deciziilor CC, pe care nu are rost să le comentăm. Trebuie ca Parlamentul să-şi asume răspunderea ca în 45 de zile să rezolve această problemă în sensul în care, respectând deciziile Curţii, să furnizeze baza legislativă pe care instituţia ANI, dedicată în principal obiectivului de control al averilor demnitarilor publici şi conflictului de interese să-şi reia activitatea", a mai spus liberalul.
BPC al PNL a decis să-şi mandateze reprezentanţii din conducerile Camerelor să solicite în şedinţele de Birou Permanent urgentarea acţiunilor parlamentare în vederea rectificării Legii de funcţionare a ANI.
"Şi, în sensul acesta, astăzi (luni - n.r.), la Biroul Permanent al Camerei, mâine (marţi - n.r.) la Biroul Permanent al Senatului reprezentanţii noştri vor ridica această problemă şi vor solicita şi celorlalte grupuri parlamentare să acţioneze pentru ca, în regim de urgenţă, în 45 de zile, să rezolve chestiunea asta", a precizat Crin Antonescu.
Curtea Constituţională (CC) a constatat că anumite prevederi ale Legii privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate sunt neconstituţionale, inclusiv articolul 13 care stabileşte atribuţiile ANI, respectiv verificarea declaraţiilor de avere şi interese, controlul depunerii la termen a acestora, constatarea neconcordanţelor sau a nerespectării hotărârilor legale, constatarea incompatibilităţilor şi sesizarea organelor de urmărire penală, dar şi aplicarea sancţiunilor.
Antena3.ro

×
Parteneri
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept
x close