Antena 3 CNN Politică Antonescu se ocupă de revizuirea Constituţiei. Referendumul, în septembrie

Antonescu se ocupă de revizuirea Constituţiei. Referendumul, în septembrie

Antonescu se ocupă de revizuirea Constituţiei. Referendumul, în septembrie
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    05 Feb 2013   •   12:28
Update 12.35 - Premierul Victor Ponta a declarat marţi că susţine ideea ca preşedintele PNL, Crin Antonescu, să coordoneze comisia parlamentară pentru revizuirea Constituţiei, precizând că acesta poate acoperi "politic" această dezbatere, atât ca preşedinte al Senatului, cât şi ca viitor candidat la prezidenţiale.

"Vom prezenta principalele idei ale USL privind reforma constituţională. (...) Cel care va prezenta aceste principii va fi domnul Antonescu. Din punctul meu de vedere, ar fi foarte bine ca domnia sa să conducă comisia (de revizuire a Constituţiei - n.r.), pentru că eu am această sarcină guvernamentală. Domnul Antonescu trebuie ca preşedinte al Senatului şi în calitatea sa de candidat al USL la viitoarele alegeri prezidenţiale poate foarte bine să acopere politic această dezbatere şi iniţiativă de modificare a Constituţiei", a declarat Ponta.

Premierul a menţionat că preşedinţia comisiei parlamentare de revizuire a legii fundamentale revine în mod normal USL, iar în paralel cu forul parlamentar se va mai constitui un for constituţional compus din experţi şi reprezentanţi ai societăţii civile în care să fie analizate propunerile partidelor.


Ce prevede programul USL privind modificarea Constituţiei


- Introducerea Regiunilor (decizie luată prin referendum)
- Referendum pentru demiterea politicienilor traseişti
- Preşedintele poate iniţia referendum doar la propunerea Guvernului sau Parlamentului
- Eliminarea cvorumului de prezenţă la referendum
- Preşedintele, obligat să numească premierul din partea majorităţii parlamentare
- Preşedintele va avea imunitate doar pentru declaraţii politice
- Judecătorii şi procurorii, numiţi în funcţie de CSM
- Judecătorii CCR, numiţi din rândul magistraţilor ÎCCJ
- Guvernul îşi angajează răpunderea o singură dată pe sesiune parlamentară
- Deciziile CCR, întoarse cu două treimi din votul parlamentarilor


România nu mai are nevoie de un preşedinte-jucător după un deceniu, ci ne trebuie un preşedinte-arbitru, după modelul unor ţări precum Austria şi Polonia, a spus, marţi, premierul Victor Ponta.
_______________________________________

USL susţine varianta organizării referendumului pentru revizuirea Constituţiei în luna septembrie, iar preşedintele PNL, Crin Antonescu, este cel care va fi preşedintele Comisiei parlamentare care va întocmi proiectul noii legi fundamentale, potrivit unor surse din uniune, citate de Mediafax.

Liderii USL au convenit să susţină varianta în care referendumul pentru revizuirea Constituţiei să aibă loc în luna septembrie, iar până la sfârşitul anului ar urma să fie validaţi în funcţii noii preşedinţi de consilii regionale, au declarat sursele citate.

De asemenea, liderul PNL Crin Antonescu ar urma să ocupe poziţia de preşedinte al Comisiei parlamentare de revizuire, iar în paralel să fie iniţiat un for constituţional din care să facă parte organizaţii nonguvernamentale, asociaţii şi reprezentanţi ai mediului academic.

Potrivit surselor citate, poziţia lui Antonescu în fruntea comisiei de revizuire ar presupune o "autoritate politică şi instituţională", dar şi o modalitate de a-şi consolida poziţia de candidat la alegerile prezidenţiale.



×
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close