Antena 3 CNN Politică Antonescu vrea să modifice Constituţia, ca foştii preşedinţi să nu se întoarcă în politică

Antonescu vrea să modifice Constituţia, ca foştii preşedinţi să nu se întoarcă în politică

Antonescu vrea să modifice Constituţia, ca foştii preşedinţi să nu se întoarcă în politică
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    28 Feb 2013   •   07:41

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, se gândeşte să modifice Constituţia, astfel încât foştii preşedinţi de stat să nu se mai întoarcă în politică. 

Potrivit lui Antonescu, modelul american este unul demn de urmat de către şefii de stat din România, iar o modificare a textului fundamental ar putea consfinţi acest obicei.

Declaraţia lui Antonescu a venit în contextul în care a susţinut că se aştepta ca Traian Băsescu să se decidă asupra revenirii în viaţa politică la finalizarea mandatului.

"Cred de principiu că nu ar fi rău ca la un moment dat să se aşeze, dacă nu la nivelul legii, dar măcar ca o cutumă, ca cine a ajuns o dată preşedinte al României să considere asta vârful şi capătul carierei sale politice, cumva după maniera americană, pentru că nimeni n-a văzut un preşedinte al SUA care după aceea să fie din nou senator, deputat, să se lupte acolo pentru o nouă candidatură. (...) Dacă vrem cu adevărat să avem pe viitor un preşedinte cât mai puţin partizan, deloc partizan dacă se poate, un preşedinte care să nu mai reprezinte acolo interesele unui partid, poate că acest lucru ar trebui impus şi prin lege, sau prin Constituţie. Ai ajuns preşedinte, fă-ţi mandatul de preşedinte având în minte că nu mai ai treabă cu niciun partid, că nu te întorci după aceea într-un partid sau în viaţa politică", a explicat miercuri Antonescu.

Ulterior, Antonescu a fost întrebat dacă această propunere va fi făcută în cadrul procesului de revizuire care a fost declanşat în Parlament.

"Pot fi mai greu impuse printr-o lege, ele ar trebui impuse printr-un ethos, printr-o cultură publică şi probabil că, dacă va exista un preşedinte care va da acest exemplu, va fi mai uşor pentru următorul. Am putea discuta şi de impunerea prin Constituţie", a mai afirmat liderul PNL.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la o întâlnire cu românii din Viena, că nu se va retrage din viaţa politică şi că nu doreşte să iasă la pensie.
×
Subiecte în articol: Crin Antonescu
Parteneri
Caz revoltător în București! Elev de 8 ani, violat de două ori
x close