Antena 3 CNN Politică Apare o nouă pensie. Va fi acordată de primari. Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care vor să o acceseze

Apare o nouă pensie. Va fi acordată de primari. Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care vor să o acceseze

Un nou tip de pensie specială destinat unei anumite categorii profesionale urmează să apără în România, după ce proiectul legislativ a trecut recent de Parlament. Anunţul a fost făcut de deputatul USR Claudiu Năsui, cel care susţine că a încercat să blocheze legea, însă nu a reuşit.

Apare o nouă pensie. Va fi acordată de primari. Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care vor să o acceseze
Sursa foto: Agerpres
de Denisa Nedelcu    |    29 Iun 2020   •   09:47

Astfel, susţine politicianul, statul va face risipă din nou de bani, pentru plata acestei aşa-zise pensii speciale. Este vorba, de fapt, despre o rentă viageră de care va beneficia "breasla meşteşugarilor", iar aceşti bani vor fi asimilaţi unei pensii speciale.

Acum, primarii vor putea acorda o astfel de rentă pentru "meşteşugari" timp de cinci ani, după ce proiectul a trecut miercuri de Parlament. Valoarea acestei rente nu poate fi mai mică decât salariul minim net pe țară, este personală, netransmisibilă și încetează la data decesului.

"Parlamentarii sunt generoși cu banii altora. Mai ales cu banii contribuabililor. Data viitoare când auziți PNL sau PSD că se plâng că nu sunt bani la buget și că vor să crească taxele, să știm că nu sunt bani din cauza risipei girate tot de ei.

Indemnizația, cât un salariu mediu

Mai țineți minte proiectul care instituie o nouă breaslă în România? Breasla "meșteșugarilor"? Acel proiect avea o pensie specială inclusă, sub numele de rentă viageră. Rentă dată pe viață care nu putea fi mai mică decât un salariu minim și ajungea până la un salariu mediu. În comisie am reușit cu greu să eliminăm acel articol. Chiar și câțiva PSD-iști au votat pentru amendamentul USR”, a scris Claudiu Năsui, pe pagina sa de Facebook.

”Dar ce să vezi că în comisia de cultură, amendamentul a fost întors. Nu mai e o pensie specială. Este o indemnizație dată pe 5 ani de către primari. Articolul spune că indemnizația trebuie să fie mai mare de un salariu minim, chiar până la un salariu mediu pe lună.

În timp ce noi plătim jumătate din salariu în taxe și impozite, și TVA și accize pe ce mai cumpărăm, statul va da un salariu celor care vor avea certificat de meșteșugar timp de 5 ani, și care, evident, poate fi înnoit pentru încă 5 ani. Toate acestea vor fi stabilite de către primării din banii noștri”, a precizat deputatul.
 

×

Philip Morris susține inovația

Care sunt cele 9 priorități strategice ale României în 2023 | Soluții pentru o economie profitabilă

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close