Antena 3 CNN Politică AUR vrea să scoată iodul din sarea iodată | Ar putea fi vândută doar cu prescripție medicală

AUR vrea să scoată iodul din sarea iodată | Ar putea fi vândută doar cu prescripție medicală

AUR a depus la Senat un proiect de lege privind interzicerea comercializării sării iodate. Sarea iodată ar putea fi vândută doar pe bază de prescripție medicală.

AUR vrea să scoată iodul din sarea iodată | Ar putea fi vândută doar cu prescripție medicală
Sursa foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    04 Noi 2022   •   15:48

”Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus la Senat un proiect de lege privind interzicerea comercializării sării iodate, destinată consumului uman, pentru hrana animalelor, precum şi pentru utilizarea în industria alimentară”, se arată într-un comunicat de presă al AUR.

Motivul depunerii acestui proiect a fost explicat de AUR prin intermediul concluziilor unui studiu realizat în 2015 de Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România.

”În cadrul studiului au fost punctate efectele negative asupra organismului uman, ca urmare a folosirii unei perioade îndelungate de timp a sării iodate: suprasolicitarea rinichilor și a altor organe interne, disfuncții tiroidiene la persoanele sensibile, încetinirea proceselor metabolice și apariția obezității, slăbirea sistemului imunitar, cancer de tiroidă, în special cancerul papilar, senzații permanente de cald (ce au ca efect intoleranța la cald), tulburări ale somnului, hipertensiune, anxietate și nervozitate, tireotoxicoză.

Românii consumă zilnic de 2-3 ori mai multă sare “iodată” decât cantitatea recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care este de 5 grame de sare. Acest consum ridicat de sare explică rata ridicată a hipertensivilor - circa 40% din populația adultă a țării noastre - precum și numărul mare de decese provocate de bolile cardiovasculare și atacurile cerebrale”, se mai arată în comunicatul AUR.

Sarea iodată, vândută doar cu prescripție medicală

Potrivit noului proiect de lege pus de aceștia pe masa senatorilor, sarea iodată va mai putea fi vândută doar în farmacii și doar cu prescripție medicală.

Dacă propunerea AUR va fi adoptată, cei care vor folosi acest tip de sare la fabricarea pâinii, spre exemplu, vor putea fi amendați cu până la 20.000 de lei.

”Proiectul de Lege privind comercializarea sării şi a sării iodate”, pus în dezbatere, miercuri, la Senat, prevede: ”Prin derogare de la prevederile alin. (2) este permisă comercializarea sării iodate numai prin rețeaua de farmacii, doar cu prescripție medicală, ambalată în cantități ce nu depășesc 0,5 kg”.

×
Subiecte în articol: aur sare iodată
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close