Antena 3 CNN Politică Autonomia Ţinutului Secuiesc îi încaieră pe Vadim şi Verestoy

Autonomia Ţinutului Secuiesc îi încaieră pe Vadim şi Verestoy

Autonomia Ţinutului Secuiesc îi încaieră pe Vadim şi Verestoy
06 Noi 2008   •   15:39

Nervi întinşi şi cuvinte grele la ultima şedinţă a Birourilor Permanente reunite ale Parlamentului. Potrivit stenogramei, reprezentanţii PD-L, PSD şi PNL s-au întrecut în primul act în lansarea reciprocă de acuzaţii de fraudă şi furt la votul dat pentru componenţa Curţii de Conturi. Orgoliile parlamentare au luat foc odată cu pretenţia liderului PRM, Corneliu Vadim Tudor de prezentare în faţa Parlamentului a unui raport legat de riscul de securitate induse de situaţia din Ţinutul Secuiesc. Vorbele de duh aruncate în cearta ?tribunului? cu senatorul UDMR Attila Verestoy şi liberalul Crin Antonescu l-a exasperat pe preşedintele Camerei, Bogdan Olteanu care a dispus căderea cortinei prin suspendarea lucrărilor.
Preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor a tunat şi fulgerat la adresa reprezentanţilor partidelor aflate la guvernare, a ameninţat cu ieşitul în stradă şi a fluturat steagul ?daunei morale?, reprezentată de obligativitatea învăţării limbii maghiare, pentru ?mintea şi sufletul copiilor româneşti?. Luat în derâdere de către Verestoy şi Antonescu, ?tribunul? mai că nu a făcut un atac de furie în timpul şedinţei conducerii Parlamentului.
Totul a pornit de la propunerea PRM de a se vota o solicitare către primul-ministru sau alte autorităţi abilitate pentru a prezenta în faţa legislativului un raport cu privire la ordinea publică şi siguranţa naţională, axat îndeosebi pe ?semnalele îngrijorătoare din zona aşa-zisei secuimi?.
Zelul liderului PRM a stârnit amuzamentul liberalului Crin Antonescu şi persiflarea senatorului UDMR, Attila Verestoy. ?Subiectul este incitant sau, mai precis, a fost incitant acum 10-15 ani de zile, când într-adevăr tremuram cu toţii când onoratul antevorbitor ne-a avertizat că vin trupele care trec graniţa şi ne ocupă întreaga Românie? l-a luat peste picior Verestoy.
Vadim : ?Nu am mania persecuţiei?
?Nu am mania persecuţiei. Poate că am informaţii mai bune decât dumneavoastră? a plusat liderul PRM, stârnit de surâsul afişat de Antonescu. ?Asta cu siguranţă şi dintotdeauna? a venit replica ironică a colegului liberal.
Discuţia a degenerat rapid în acuzaţii de minciună şi cereri de întrerupere a microfonului liderului PRM. ?Am suportat cu stoicism. Minţiţi. Gata, nu mai suport! Opriţi-i microfonul! Eu vorbesc! Opriţi-i microfonul! Eu vorbesc!? a izbucnit la rândul său senatorul Uniunii.
CV Tudor şi-a continuat tirul verbal acuzând UDMR că a favorizat lansarea declaraţiilor de autonomie făcute de un preşedinte ungur pe teritoriul României. ?Ce caută preşedintele Ungariei...patru zile, să ceară autonomie teritorială în Harghita şi Covasna, domnule? ...Domnul Attila Verestoy dezinformează ca de obicei. Spune că nu se fac referendumuri, dar şi în statutul şi în programul UDMR-ului, pe care-l reprezintă, UDMR care este la guvernarea României, şi în declaraţiile permanente ale preşedintelui UDMR, Marko Bela, inclusiv în declaraţiile din ultimele zile, se cere autonomie teritorială, domnilor.Domnilor, ne credeţi proşti? Ce lecţie ne ţineţi aici??
Liderul PRM a plusat ameninţând cu ieşirea în stradă a partidului. ?Va ieşi rău, domnule. Dacă nu se discută în Parlament, discutăm în stradă. Domnule Verestoy, daţi o declaraţie în numele conducerii UDMR-ului că nu vreţi autonomie teritorială în Transilvania românească. Să nu-mi ceară mie Marko Bela, copilul românesc, cum vorbeşte el, să înveţe limba maghiară obligatoriu în acea zonă. Sunt tată de copii şi nu se poate dauna asta morală în mintea şi în sufletul copiilor româneşti, cum zice el, domnule!? a mai spus C.V. Tudor, făcând apel la valorile familiale.
Trimiteri la moştenirea Brătienilor
Nu au lipsit trimiterile la sănătatea şi legăturile liderului PRM cu foştii securişti. Liberalii, ?urmaşii Brătienilor?, au fost învinuiţi că au tolerat comportamentul colegilor de guvernare prin şedinţele comune organizate cu Budapesta. ?Vă fotografiaţi, vă pozaţi cu Brătienii în spate, pe pereţi. Au făcut România Mare. Dumneavoastră o faceţi mică?? a continuat liderul PRM luându-l în colimatorul oratoric pe Crin Antonescu.
?Nu cred că sunteţi în posesia unor fotografii cu mine şi Brătianu. Poate alte fotografii vă mai dau colaboratorii. Mă pozez cu Brătianu. Să mă pozez cu Băsescu? Trei. Ce doriţi dumneavoastră de la mine? Că nu înţeleg. Să-l aduc pe premier, cum l-aţi trimis dumneavoastră pe Băsescu? N-am atâta putere. Cincizeci de mii de români să aduc să-l prindem pe Verestoy? Iar n-am. Ce să fac eu? Eu nu vreau să fac băşcălie, dar înţeleg că stă soarta României Mari în mâna mea. Ce să fac eu?? a ricanat Antonescu, în timp ce deputatul Kelemen Hunor recomanda lui Olteanu să-l oprească ?pe domnul, că se enervează rău de tot?.
Textul stenogramei poate fi citit aici
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close