Antena 3 CNN Politică Avizul Senatului în cazul Voicu, publicat în Monitorul Oficial. Se poate cere oricând arestarea

Avizul Senatului în cazul Voicu, publicat în Monitorul Oficial. Se poate cere oricând arestarea

Avizul Senatului în cazul Voicu, publicat în Monitorul Oficial. Se poate cere oricând arestarea
24 Mar 2010   •   20:46

Avizul senatorilor pentru arestarea lui Cătălin Voicu a fost publicat, miercuri seară, în Monitorul Oficial, iar decizia a ajuns la Parchetul General. Asta înseamnă că procurorii pot cere oricând mandat de arestare pe numele acestuia. Cătălin Voicu nu a comentat în niciun fel decizia colegilor de a da undă verde pentru arestare. Senatorul s-a internat de urgenţă miercuri după-amiază, după ce şi marţi seară a ajuns la spital.

Senatorul Cătălin Voicu poate aşadar să fie arestat de procurorii DNA. După o dezbatere care a durat mai puţin de o oră, decizia a fost luată la limită. Doar două voturi au fost date peste limita necesară care era de 69 de voturi. Votul pentru cazul senatorului Cătălin Voicu a fost dat în absenţa acestuia.

Citeşte mai multe despre votul dat în Senat

Sunt cinci captele de acuzare pentru care procurorii DNA au cerut arestarea lui Cătălin Voicu. Mai precis, trafic de influenţă, trafic de influenţă în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, participaţia improprie la infracţiunea de fals intelectual la Legea contabilităţii.



Voicu este considerat de procurorii DNA un pericol public. În opinia autorităţilor, modul repetat în care senatorul a încălcat legea reprezintă expresia celor mai grave forme de corupţie la nivel înalt. Agravant în cazul Voicu este şi faptul că acesta a săvârşit faptele de corupţie în calitatea sa de senator al României şi de preşedinte al Comisiei de apărare şi ordine publică.

Pentru acuzaţiile care îi sunt aduse, legea prevede o pedeapsă cu închisoarea mai mare de 4 ani, arată documentul DNA.

Cătălin Voicu ar putea fi, astfel, primul parlamentar arestat chiar în timpul mandatului. Procurorii sunt hotărâţi să ceară arestarea preventivă pentru 29 de zile, însă decizia trebuie aprobată de un judecător.

Hotărârea Senatului a fost deja publicată în Monitorul Oficial şi urmează ca Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să se pronunţe la rândul său asupra temeiului solicitării DNA şi să dea sau nu mandat de arestare. Decizia se ia în cadrul unui complet de judecată format dintr-un singur magistrat al ÎCCJ.

Din ÎCCJ fac parte judecători ale căror nume se regăsesc în stenogramele cu înregistrarea discuţiilor lui Voicu: Cristian Jipa şi Florin Costiniu. Magistraţii sunt în atenţia DNA în acelaşi dosar pentru trafic de influenţă, ceea ce pune sub semnul întrebării legitimitatea prezenţei lor în analizarea şi pronunţarea pe solicitarea DNA de arestare preventivă a senatorului.

Faptul că senatorul Voicu este la spital nu ţine în loc nici ancheta, nici procedura pentru o eventuală arestare.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Catalin Voicu Senat Monitorul Oficial
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close