Antena 3 CNN Politică Avocatul Poporului, reacţie la "noaptea ordonanţelor": E o gravă abatere de la Constituţie

Avocatul Poporului, reacţie la "noaptea ordonanţelor": E o gravă abatere de la Constituţie

Avocatul Poporului consideră că adoptarea într-o singură şedinţă de guvern a unui număr de 25 de ordonanţe de urgenţă este nu doar fără precedent, dar o gravă abatere de la Constituţie, guvernul substituindu-se practic Parlamentului.

Avocatul Poporului, reacţie la "noaptea ordonanţelor": E o gravă abatere de la Constituţie
Sursa foto: foto: captura Antena 3
de M.Z.    |    05 Feb 2020   •   11:29

”Avocatul Poporului consideră că adoptarea într-o singură ședință de Guvern a unui număr de 25 de ordonanțe de urgență este nu doar fără precedent, ci o gravă abatere de la normele art. 115 din Constituție, Guvernul substituindu-se practic Parlamentului.

La momentul adoptării lor, unele acte normative erau deja în procedură parlamentară, urmând să fie votate de “unica autoritate legiuitoare a țării”, așa cum este definit Parlamentul de către Constituție. 

De asemenea, au lipsit avizele Consiliului Legislativ și ale Consiliului Economic și Social, deși există o obligație legală fermă privind existența acestora anterior adoptării unei ordonanțe de urgență", arată Avocatul poporului într-un comunicat de presă.

"Vom aştepta să vedem textul fiecărei ordonanţe de urgenţă după ce el e trecut în Monitorul Oficial, vom analiza fiecare ordonanţă în parte şi când vom vedea că drepturi şi libertăţi fundamentale sunt afectate sau când vor fi încălcate decizii anterioare ale Curţii Constituţionale, le vom ataca la Curte, adică vom trimite sesizări de neconstituţionalitate", a declarat Avocatul Poporului, Renate Weber, miercuri, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

PSD a anunţat anterior că va cere desecretizarea stenogramelor din şedinţa de guvern de noaptea trecută şi, de asemenea, va sesiza Avocatul Poporului, după ce Executivul a adoptat, pe bandă rulantă, 25 de ordonanţe de urgenţă şi 31 de hotărâri

Avocatul Poporului, atac la Guvernul Orban: Gravă abatere de la Costituţie

×
Subiecte în articol: Renate Weber ordonante
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close