Antena 3 CNN Politică Băsescu: Băncile austriece nu îşi vor diminua capitalul din România. Decizia asta îmi aduce linişte

Băsescu: Băncile austriece nu îşi vor diminua capitalul din România. Decizia asta îmi aduce linişte

Băsescu: Băncile austriece nu îşi vor diminua capitalul din România. Decizia asta îmi aduce linişte
Sursa foto: Foto: Agerpres
29 Ian 2012   •   18:40

Preşedintele Traian Băsescu a declarat duminică, la Palatul Cotroceni, că băncile austriece nu îşi vor diminua capitalul din România şi a apreciat că această decizie îi aduce „o linişte” după „nefericitul comunicat al Băncii Naţionale a Austriei”.

Preşedintele a precizat că s-a întâlnit în această săptămână cu preşedintele executiv al grupului Erse Bank dar şi cu preşedintele Raffeisen Bank, iar cei doi i-au dat asigurări că băncile austriece nu îşi vor diminua capitalul în ţara noastră în 2012.

"Mesajul principal al celor doi preşedinţi de bănci austriece a fost că băncile austriece nu-şi vor diminua capitalul în România în 2012. Asta îmi aduce o şi mie o linişte după nefericitul comunicat al Băncii Naţionale a Austriei care a fost de natură să ne creeze temeri. Preşedinţii celor două bănci m-au asigurat, nu cred că ar fi cerut altfel o audienţă şi acesta a fost motivul pentru care le-am acordat-o să ştie care este abordarea lor legată de menţinerea capitalurilor în România, ambii preşedinţi m-au asigurat că nici Raiffeisen, nici Erste nu-şi vor dinimua prezenţa în capital pe piaţa românească, ceea ce este un semnal foarte bun", a declarat preşedintele Băsescu.

Banca centrală a Austriei şi autoritatea de reglementare a pieţelor financiare, FMA, au propus în noiembrie un set de măsuri privind activitatea marilor bănci austriece, menite să asigure ratingul AAA al Austriei.

Astfel, băncile cu prezenţă internaţională majoră ar trebui să se asigure că creditarea efectuată de subsidiarele străine nu va depăşi 110% din depozitele şi finanţarea atrase de pe pieţele locale unde funcţionează.

 





×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close