Antena 3 Politică Băsescu cere Parlamentului să grăbească votarea moţiunii de cenzură pentru ziua de sâmbătă

Băsescu cere Parlamentului să grăbească votarea moţiunii de cenzură pentru ziua de sâmbătă

10 Iun 2010   •   15:26
Băsescu cere Parlamentului să grăbească votarea moţiunii de cenzură pentru ziua de sâmbătă

Preşedintele Traian Băsescu a solicitat joi conducerilor celor două camere legislative să devanseze data dezbaterii şi votării moţiunii de cenzură social-democrate pentru ziua de sâmbătă, 12 iunie.

Potrivit scrisorii prezidenţiale remise lui Mircea Geoană şi Roberta Anastase, preşedinţi ai Senatului şi Camerei Deputaţilor, dezbaterea se face în cinci zile calendaristice şi nu lucrătoare, iar votarea acestui act abia  marţi, 15 iunie, ameninţă respectarea calendarului aplicării măsurilor de austeritate convenit de guvernul Boc cu FMI pentru eliberarea unei noi tranşe de împrumut.

În scrisoarea trimisă celor doi preşedinţi ai Camerelor Parlamentului, Băsescu scrie că, potrivit Constituţiei, moţiunea se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere şi că, potrivit jurisprudenţei CC, termenul se referă la zile calendaristice, nu la zile lucrătoare.

"În virtutea atribuţiei de a veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice, prevăzute la art. 80 alin. (2) din Constituţie, vă atrag atenţia asupra următoarei situaţii: În data de 7 iunie a.c., Guvernul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului pe proiectele de lege care vizează măsuri de austeritate impuse de situaţia economică a ţării. La data de 9 iunie a.c., moţiunea a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului. Conform art. 113 alin. (3) din Constituţie, moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Contrar acestei prevederi constituţionale, Parlamentul a stabilit dezbaterea moţiunii în data de 15 iunie a.c., la 6 zile de la prezentare", scrie Băsescu.

El precizează că legat de modul de calcul al termenelor pe zile prevăzute de textele constituţionale, Curtea Constituţională s-a pronunţat în jurisprudenţa sa (Decizia nr. 233 din 10 decembrie 1999 sau Decizia nr. 89 din 26 ianuarie 2010) stabilind că "sunt termene care privesc desfăşurarea raporturilor constituţionale dintre autorităţile publice şi, prin urmare, în măsura în care nu se prevede altfel în mod expres, nu se calculează pe zile libere".

"În dreptul public, termenele se calculează Ť...pe zile calendaristice, în sensul că se include în termen şi ziua în care el începe să curgă şi ziua când se împlineşte...ť. În consecinţă, vă solicit, în temeiul atribuţiilor constituţionale pe care le am, respectarea procedurii stabilite de Constituţie şi de Deciziile Curţii Constituţionale sus-menţionate", se arată în scrisoarea lui Băsescu.

Citeşte scrisoarea trimisă de preşedintele Traian Băsescu

Potrivit Regulamentului Parlamentului adoptarea unei decizii în acest sens are nevoie de votul conducerilor reunite,  convocarea acestora fiind posibilă numai cu acordul ambilor preşedinţi de camere legislative.

În acest moment, Anastase aşteaptă răspunsul omologului ei de la Senat, pe care l-a informat telefonic despre solicitarea prezidenţială.

Antena3.ro

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close