Antena 3 CNN Politică Băsescu cere Parlamentului urgentarea adoptării unor legi necesare îndeplinirii obligaţiilor faţă de UE

Băsescu cere Parlamentului urgentarea adoptării unor legi necesare îndeplinirii obligaţiilor faţă de UE

Băsescu cere Parlamentului urgentarea adoptării unor legi necesare îndeplinirii obligaţiilor faţă de UE
Sursa foto: Foto: presidency.ro
de M.Z.    |    26 Mar 2012   •   08:58

Preşedintele Traian Băsescu a adresat, duminică, o scrisoare preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului, în care le cere să adopte cât mai urgent posibil câteva proiecte de lege necesare progreselor României în domeniul justiţiei şi combaterii corupţiei, informează Administraţia Prezidenţială.

Printre cele mai importante se numără Codul de procedură civilă, reglementarea privind confiscarea extinsă, statutul personalului instanţelor şi al parchetelor.

Conform unui comunicat, postat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, legile pentru care preşedintele cere urgentarea procedurilor de aprobare sunt: proiectul de Lege pentru punerea în aplicare a Codului de procedură civilă, proiectul de Lege privind statutul personalului de specialitate din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 79/2011 pentru reglementarea unor măsuri necesare intrării în vigoare a Legii nr.287/2009 privind Codul Civil.

De asemenea, şeful statului mai solicită şi proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal (confiscarea extinsă), proiectul de Lege pentru punerea în aplicare a Codului penal şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii penale, proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii notarilor publici şi a activităţii notariale nr. 36/1995.

"Adoptarea primelor patru proiecte de lege se înscrie în îndeplinirea de către România a condiţionalităţilor şi recomandărilor prevăzute în ultimul Raport de ţară privind progresele României în domeniul justiţiei şi combaterii corupţiei. Vă menţionez că deja adoptarea primului proiect de lege se află într-o întârziere de peste o lună faţă de graficul stabilit împreună cu partenerii noştri europeni. De asemenea, adoptarea ultimelor două proiecte ar avea un impact pozitiv în ceea ce priveşte procesul de reformare a sistemului de justiţie din România", motivează preşedintele, în scrisoarea trimisă preşedintei Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase şi preşedintelui Senatului, Vasile Blaga.

Traian Băsescu aminteşte că România se află încă sub Mecanismul de Cooperare şi Verificare în domeniul justiţiei şi luptei împotriva corupţiei, iar o întârziere în procesul de adoptare a acestor proiecte ar însemna o nerespectare a angajamentelor asumate.

"Am convingerea că veţi înţelege necesitatea urgentării adoptării acestor proiecte, acest lucru nefiind o cerinţă personală, ci un mod de a ne îndeplini angajamentele asumate faţă de partenerii noştri din Uniunea Europeană", mai arată sursa citată.

×
Subiecte în articol: parlament urgenta MCV
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close