Antena 3 CNN Politică Băsescu dă cu tifla PSD: Preşedintele va participa la şedinţele Guvernului de fiecare dată când este invitat

Băsescu dă cu tifla PSD: Preşedintele va participa la şedinţele Guvernului de fiecare dată când este invitat

Băsescu dă cu tifla PSD: Preşedintele va participa la şedinţele Guvernului de fiecare dată când este invitat
Sursa foto: Trian Bãsescu
15 Iun 2009   •   15:35

Preşedintele Traian Băsescu va continua să participe la şedinţe ale Executivului, de fiecare dată ând va fi invitat de premier se arată într-un comunicat al administraţiei prezidenţiale, care critică tentativa de politizare a recentrei sale participări la Palatul Victoria de către unii lideri de partid.

"Preşedintele României, Traian Băsescu, regretă faptul că o serie de lideri de partid încearcă să politizeze participarea sa la şedinţa Guvernului României din data de 14 iunie a.c. Şeful statului face un apel către partide şi instituţii să lase deoparte orgoliile şi interesele de partid şi să colaboreze pentru limitarea efectelor crizei şi continuarea reformelor. Preşedintele Traian Băsescu doreşte să reamintească politicienilor interesaţi, în special celor aflaţi în campanie electorală, că a participat la şedinţa de guvern ca urmare a invitaţiei formulate de primul ministru al Guvernului României, Emil Boc", se arată într-un comunicat al Preşedinţiei.
În opinia şefului statului, este foarte important ca toate instituţiile statului să colaboreze pentru limitarea efectelor crizei economice şi continuarea reformelor asumate de coaliţia la guvernare, precizează Preşedinţia.
"În acest context, şeful statului este hotărât să continue să îşi exercite atribuţiile conferite de Constituţia României, inclusiv cele referitoare la participarea la şedinţele de guvern. Potrivit Constituţiei României, articolul 87 (al.1 şi al.2) ŤPreşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii. Preşedintele României prezidează şedinţele Guvernului la care participăť", se arată în comunicat.
Preşedintele Traian Băsescu a fost prezent, duminică, la începutul şedinţei de Guvern, unde urma să se discute despre descentralizare, aplicarea programului "Prima Casă" şi comasarea unor taxe şi tarife parafiscale. Băsescu a declarat că optimismul BNR privind economia nu are acoperire şi că România intră în recesiune, a cerut miniştrilor să nu depăşească fondul de salarii şi a estimat o nouă rectificare bugetară negativă.

Implicarea sa în şedinţa executivului de duminică a iscat reacţii vehemente din partea PSD şi PNL. Referirea sa la recesiunea economică aROmâniei au fost considerată fie ?"neinspirată" şi "diletantistă", fie electorală, în timp ce venirea neanunţată la Palatul Victoria a fost luată ca un afront personal de către social-democraţi care au acuzat public ?umilirea? de către premierul Emil Boc prin invitarea şefului statului peste capul lor.
Mai mult, social-democraţii au ameninţat că miniştrii partidului vor boicota şedinţele Executivului la care şeful statului va găsi de cuviinţă să participe neanunţat, fără ca această problemă să fie discutată iniţial de membrii coaliţiei de guvernare.

Citiţi comunicatul administraţiei prezidenţiale (pdf)

Antena3.ro

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close