Antena 3 CNN Politică Băsescu, despre criza economică: Apocalipsa televizată nu e reală, industria românească funcţionează

Băsescu, despre criza economică: Apocalipsa televizată nu e reală, industria românească funcţionează

Băsescu, despre criza economică: Apocalipsa televizată nu e reală, industria românească funcţionează
21 Noi 2008   •   18:32

Preşedintele Traian Băsescu a făcut vineri un turneu la câteva fabrici mari din ţară, în contextul concedierilor în lanţ anunţate în mai multe sectoare. Şeful statului a fost la uzina Upetrom, din Ploieşti, apoi aterizat la fabrica Nokia, de la Jucu, din judetul Cluj, după care a poposit şi la combinatul Mechel din Câmpia Turzii. Concluziile preşedintelui au fost optimiste, în ceea ce priveşte viitorul industriei româneşti.
Preşedintele Traian Băsescu a făcut un tur de forţă al uzinelor din ţară. Mai întâi, şeful statului s-a întâlnit cu reprezentanţii Uzinei Upetrom, din Ploieşti. Şeful statului s-a arătat îngrijorat de criza care cuprinde rând pe rând companiile autohtone şi pe cele care îşi desfăşoară o parte din activitate în România.
El a discutat atât cu conducerea uzinei cât şi cu reprezentanţii sindicatelor modalităţile în care Guvernul ar putea sprijini companiile mari pentru a menţine numărul locurilor de muncă, precizând că această problemă va constitui o prioritate pentru viitorul Executiv. Preşedintele nu a ezitat să critice, în acest context, nivelul scăzut al educaţiei din România, care generează forţă de muncă slab pregătită, chiar şi pe segmentul economic.
Şeful statului a fost apoi în comuna clujeană Jucu, la fabrica Nokia. ?Nokia va continua sa crească. Producţia nu va fi afectată consistent de criză. Locurile de muncă pe perioadă nelimitată sunt sigure. Rămâne de făcut un singur lucru esenţial, anume un parteneriat solid între sindicat şi management pentru ca această perioadă dificilă să nu afecteze locurile de muncă?, a spus Băsescu.
De la Jucu, preşedintele Traian Băsescu a plecat spre combinatul Mechel din Câmpia Turzii, unde a tras concluzii mai optimiste.
"Apocalipsa televizată nu e reală, dacă în fiecare seară transmiteţi la televizor că două sute de muncitori au fost disponibilizaţi dintr-o parte, trei sute din alta, se crează impresia dezastrului. Sigur, există costuri ale crizei, dar industria românească funcţionează", a decalarat preşedintele Traian Băsescu la combinatul siderurgic Mechel din Câmpia Turzii.
Şeful statului a precizat, totuşi, că "România trebuie să intre într-o bătălie pentru păstrarea locurilor de muncă".
El a adăugat că este susţinută în dezbateri televizate ideea potrivit căreia IMM-urile din România produc 70 la sută din PIB. Preşedintele a ţinut să contrazică aceste afirmaţii, amintind că mare parte din întreprinderile mici şi mijlocii lucrează pentru a furniza produse şi servicii către marile companii.
"Noi am pierde bătălia pentru locurile de muncă dacă nu am lua măsuri pentru a ţine marile societăţi în funcţiune. Se vorbeşte despre faptul că întreprinderile mici şi mijlocii care au asigurat creşterea economică a României, însă celor care au această abordare le-aş aminti că cea mai mare parte a întreprinderilor mici şi mijlocii sunt furnizori pentru marile societăţi, iar dacă acestea nu mai produc, nici întreprinderile mici şi mijlocii nu mai au cui se adresa, de aceea mi se pare că punctul central al măsurilor care trebuie luate pentru anul 2009 este crearea condiţiilor pentru ca marile societăţi să continue să funcţioneze", a spus Băsescu.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: vizita
Parteneri
Tânăr dezbrăcat de jandarmi, pentru a fi verificat de droguri, în Mamaia
x close